VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amerikaanse Yum! Brands is het moederbedrijf van de fastfoodketens Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken en Taco Bell. Wereldwijd komen er iedere dag zo’n zeven vestigingen van de verschillende concepten van Yum! Brands bij. Die groei levert direct inkomsten op, want Yum! Brands ontvangt doorgaans vanaf de start een percentage van de omzet.

De China-divisie van Yum! Brands is een paar jaar geleden onder druk van activistische investeerders afgesplitst en heeft inmiddels een eigen beursnotering. Het moederbedrijf profiteert nog wel van de ontwikkelingen in China want het ontvangt een royalty van 3 procent van de omzet van Yum China Holdings.

Yum! Brands heeft maar een klein percentage van de filialen zelf in handen, en aan het einde van dit jaar wil het bedrijf nog maar hooguit 2 procent van de filialen zelf bezitten. De eigen filialen zijn er vooral om mee te experimenteren (“Own to Learn”). Het leeuwendeel van de inkomsten van dit bedrijf bestaat kortom uit goed voorspelbare en bovendien vrij stabiele royaltyinkomsten.

De marktpositie van Yum! Brands is behoorlijk goed. Dat is voor een bedrijf in deze sector op zich al bijzonder omdat er nauwelijks sprake is van zogeheten ‘switching costs’: voor de consument zijn er geen nadelen eens een ander restaurant uit te proberen. Bovendien is concurrentie in deze sector alom aanwezig en is er van toetredingsbarrières tot de markt bovendien nauwelijks sprake.

De sterke marktpositie van Yum! Brands hangt samen met de grote bekendheid van de drie verschillende fastfood-concepten, het succesvolle franchisenetwerk en schaalvoordelen. De omvang maakt Yum! Brands voor toeleveranciers een aantrekkelijke partij, waardoor gunstige leveringsvoorwaarden bedongen kunnen worden.

Begin dit jaar maakte Yum! Brands een strategische samenwerking bekend met GrubHub, de Amerikaanse variant van de in Nederlandse populaire bestelsite Thuisbezorgd.nl. Als onderdeel van de samenwerking betaalde Yum! Brands 200 miljoen dollar voor een aandelenbelang van 3 procent in GrubHub en bovendien krijgt Yum! Brands volledige toegang tot de klantdata. Yum! Brands hoeft vanwege deze samenwerking niet zelf een bezorginfrastructuur vanaf de grond op te bouwen maar houdt wel de beschikking over de klantdata wat door bestuursvoorzitter Greg Creed als een cruciaal onderdeel van deze samenwerking is bestempeld. GrubHub wil de 200 miljoen dollar gebruiken om in versneld tempo het eigen bezorgnetwerk uit te bouwen.

De hele analyse van Hendrik Oude Nijhuis over Yum! Brands is te lezen in Effect 10. Het magazine van de VEB staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen