VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ArcelorMittal mag in de verte wortels hebben in India, het bedrijf haalt er maar een miniem deel van zijn omzet vandaan. Het staalbedrijf is echter van plan daar verandering in te brengen met de overname van het failliete Indiase Essar Steel. Daarbij lijkt het bereid zich in verschillende bochten te wringen.

Essar Steel had vorig jaar een jaaromzet van 3 miljard dollar. Het kampt verder met een schuld van omgerekend bijna 7 miljard dollar. Hierdoor is het bedrijf in een faillissementsprocedure terecht gekomen waarin het staalproductiebedrijf wordt verkocht.

Begin dit jaar maakte ArcelorMittal bekend dat het samen met het Japanse Nippon Steel & Sumitomo Metal optrekt om Essar in handen te krijgen. De partijen hadden eerder een bod gedaan dat ze begin deze maand hebben verhoogd. In de Indiase media werd onlangs een bedrag van omgerekend ongeveer 5,9 miljard dollar genoemd.

Als de overname doorgaat krijgt Arcelor een flinke voet aan de grond in India. Essar Steel kan op dit moment maximaal 6,1 miljoen ton staal per jaar produceren. Arcelor en Nippon verwachten dat ze dit kunnen opschroeven naar maximaal 20 miljoen ton per jaar.

 Dat zou de omvang van de Indiase activiteiten flink vergroten. In 2017 haalde Arcelor slechts 163 miljoen dollar aan omzet uit India, nog geen 3 promille van het totaal.

Maar de 20 miljoen ton die potentieel geproduceerd kan worden bij Essar is wel een flinke hap afgezet tegen de ruim 93 miljoen ton die Arcelor in 2017 produceerde. Daar komt bij dat de Indiase markt grote perspectieven biedt omdat het land nog voor grote investeringen in infrastructuur staat.

Veel wijst erop dat Arcelor Essar graag wil inlijven. Zo meldden Indiase media dinsdag dat Arcelor ook bereid is het eveneens failliete EPC Constructions te kopen. Dit is een bouwbedrijf dat werkzaamheden doet voor Essar Steel, maar ook andere grote projecten in India aanneemt.

Daarnaast had Arcelor zich al bereid verklaard om bijna 1 miljard dollar aan schuld van bedrijven waarmee topman Lakshmi Mittal een relatie heeft af te lossen. Dit is een voorwaarde voor het bedrijf om überhaupt te mogen bieden op Essar.

Tenslotte lijkt de waardering van Essar aan de hoge kant. Behalve dat het bod aanzienlijk hoger is dan dat van de concurrentie, is het ook afgezet tegen andere overnameprijzen aan de hoge kant. Een analist zei onlangs tegen persbureau Reuters dat de waardering per ton productiecapaciteit twee keer zo hoog is als die voor een andere recente overname door Arcelor.

Op de beurs werd de verhoging van het bod eerder deze maand dan ook niet met erg veel enthousiasme ontvangen. Het aandeel zakte enkele procenten.

Gezien het feit dat Arcelor uit een periode komt waarin de focus sterk lag op het opschonen van de balans is dat niet zo vreemd. De netto schuld is sinds eind 2012 ruim gehalveerd tot 10,5 miljard dollar. Sinds deze zomer heeft het bedrijf ook weer van alle kredietbeoordelaars een ‘investment grade’ waardering.

Al met al ligt het niet heel erg voor de hand om een avontuur aan te gaan in India. Dat Arcelor bereid is zich in een flink aantal bochten te wringen om het door te laten gaan, wijst erop dat het bedrijf daar anders over denkt.

Het aandeel ArcelorMittal kost nu op 26,50 euro nog geen 6 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht. Dat lijkt goedkoop, maar voorzichtigheid is altijd geboden met aandelen in de extreem cyclische staalsector. Deze moeilijk te duiden manoeuvre bevestigt dat weer eens.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen