VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hij lijkt een beetje overgewaaid, de Turkse lira-crisis. In ieder geval wat aandacht in de media betreft. De Turkse centrale bank heeft de rente fors verhoogd, maar de inflatie is nog altijd torenhoog in Turkije. De ervaring in landen als Zimbabwe en Venezuela leert dat het nog altijd flink uit de hand kan lopen.

De Turkse lira is dit jaar meer dan de helft van zijn waarde kwijtgeraakt, waarbij de daling vooral sinds begin augustus snel ging. Deze daling weerspiegelt de zorgen die financiële markten blijkbaar hebben over het groeiende tekort op de lopende rekening van Turkije, in combinatie met de grote hoeveelheid schuld die Turkse bedrijven en particulieren zijn aangegaan in buitenlandse valuta.

De snelle groei van de Turkse economie is voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door kredieten. Turkse banken hebben hun leningenportefeuille in de afgelopen acht jaar met 22 procent vergroot. Maar liefst 36 procent van de leningen wordt in buitenlandse valuta verstrekt, terwijl de banken zich voor bijna de helft financieren (funden) met vreemde munten, met name euro’s en dollars. De sterke daling van de lira maakt dan dat een dergelijk kaartenhuis snel gaat wankelen.

In het basisscenario dat Morningstars bankenanalist Johann Scholtz schetst gaat Turkije de komende tijd door een pijnlijke herstructurering van de schulden waarbij de Turkse banken veel minder winstgevend zullen zijn en mogelijk hun balansen zullen moeten versterken met nieuw kapitaal.

Twee Europese banken die volgens Scholtz relatief gevoelig zijn voor de crisis in Turkije zijn het Spaanse BBVA en het Italiaanse UniCredit. Deze banken halen respectievelijk 14 en 10 procent van hun inkomsten uit Turkije. Voor de Nederlandse ING Bank en het Franse BNP Paribas is dat aandeel een stuk kleiner: 5 en 3 procent.

Scholtz acht het hoogst onwaarschijnlijk dat een Turks filiaal van een Europese bank zal omvallen, de moederbedrijven zijn kapitaalkrachtig genoeg om dat te voorkomen. Maar dat met name de Europese banken de Turkse crisis voelen is duidelijk. Hoe zijn de vooruitzichten voor deze sector nu?

In Effect 10 worden de sterk uiteenlopende beleggingskeuzes besproken die drie wereldwijd actieve fondsen maken die zich puur op de financiële sector richten: het Fidelity Global Financial Services Fund, het Polar Capital Global Insurance Fund en het Robeco-fonds New World Financial Equities.  

U leest het artikel in Effect 10, die volgende week verschijnt. Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.