VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggingsfondsen die zich richten op aandelen met een hoog dividend hebben een zware tijd achter de rug. In vergelijking met de MSCI Wereldindex hebben dividendfondsen het de laatste jaren relatief slecht gedaan. Aan die situatie zou een einde kunnen komen als de beurzen wereldwijd verder corrigeren.

Defensieve aandelen of ‘waarde-aandelen’ blijven in slechte beurstijden namelijk doorgaans beter liggen. Daarnaast blijkt uit veel wetenschappelijk onderzoek dat aandelen met lagere waarderingen, lagere volatiliteit en hogere dividendrendementen het op de lange duur gemiddeld beter doen. Wat dat aangaat waren de laatste jaren, waar dividendloze aandelen als Facebook, Amazon en Netflix domineerden wat atypisch.

Dividendfondsen zijn er in twee smaken: er is de groep die een voorkeur heeft voor aandelen die een relatief hoog dividend betalen en aantrekkelijk gewaardeerd zijn. Daarnaast is er de groep die kwaliteitsaandelen uitzoekt van bedrijven die een sterke marktpositie hebben en een hoog rendement op eigen vermogen realiseren. Dat zijn de veilige dividendbetalers, maar zij hebben vaak wel een wat hogere prijs.

Het verschil tussen deze twee typen dividendfondsen wordt zichtbaar als je binnen de portefeuille kijkt naar de waarderingsmaatstaven dividendrendement, koers-winstverhouding, koers-boekwaardeverhouding en kwaliteitsmaatstaven als rendement op het geïnvesteerde vermogen. De portefeuilles in alle fondsen hebben een bovengemiddeld dividendrendement, maar het dividendrendement van de waarde-georiënteerde fondsen is iets hoger dan dat van de fondsen met een focus op kwaliteit.

In Effect 11 bespreken we drie sterk verschillende actief beheerde beleggingsfondsen die één ding gemeen hebben: ze zijn dol op stevige inkomsten.

Het Kempen Global High Dividend Fund is een voorbeeld van een dividendfonds met een sterke voorkeur voor ‘waarde’. Het fonds vierde in november 2017 haar 10-jarige jubileum en mag op een goed eerste decennium terugkijken.

Het fonds DWS Top Dividend is een solide en conservatieve optie, hoewel de sterke groei van het beheerd vermogen wel enige risico’s met zich meedraagt. De portefeuille bevat momenteel 73 aandelen, waarvan het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer de nummer 1-positie inneemt. De tweede plaats is voor NextEra Energy, een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met energieopslag.

Het Global Dividend Fund van Fidelity is net als het fonds van DWS vooral op kwaliteitsaandelen gericht. De tamelijk geconcentreerde portefeuille bevat slechts 45 aandelen, en het Nederlandse Wolters Kluwer voert er de lijst aan.

Het hele artikel over hoogdividendfondsen is te lezen in Effect 11. Het magazine van de VEB staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen