VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De economie in de VS en Europa draait op volle toeren. Toch zijn de resultaten van verfproducent AkzoNobel met een dalende omzet en winst niet heel sterk. Het bedrijf heeft net als zijn branchegenoten PPG en Sherwin-Williams last van een aantal externe factoren: ongunstige wisselkoersen, oplopende grondstoffenprijzen en een groeivertraging in China.

De cijfers die Akzo over het derde kwartaal heeft gepubliceerd werden enigszins vertroebeld doordat de resultaten van de divisie specialty chemicals er nog in zitten. Deze is per 1 oktober verkocht. Inclusief deze als gestaakt gerapporteerde activiteiten nam de nettowinst over de eerste drie kwartalen met 9 procent toe.

Het beeld is echter een stuk minder rooskleurig als alleen naar de verfdivisies wordt gekeken. Dit zijn de activiteiten waar Akzo mee doorgaat. Dan blijkt dat de nettowinst de eerste negen maanden van het jaar is gedaald met 10 procent en dat de omzet met 5 procent afnam.

Dit is een gevolg van een aantal ongunstige ontwikkelingen in de markt waar ook branchegenoten PPG en Sherwin-Williams mee te maken hebben. We zetten ze hier op een rij.

Ongunstige wisselkoersen
Ten opzichte van de valuta van opkomende markten zijn de dollar en de euro afgelopen jaar flink duurder geworden. AkzoNobel haalt de helft van de inkomsten uit Azië, Zuid-Amerika en opkomende Europese markten. Daardoor heeft dat een flinke impact. De ongunstige wisselkoersen kostten het laatste kwartaal 4 procent van de omzet. PPG en Sherwin-Williams zien iets soortgelijks. Bij deze bedrijven is de impact ook enkele procenten.

Stijgende kosten
De prijzen van grondstoffen zijn het afgelopen jaar flink opgelopen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de olieprijs die dit jaar weer richting de 80 dollar per vat is gegaan. AkzoNobel had hierdoor alleen in het derde kwartaal al 104 miljoen euro aan extra kosten, ruim 4 procent van de omzet en ruim een derde van de operationele winst.

De verwachting is wel dat het einde in zicht is. AkzoNobel verwacht dat de prijsstijging over het vierde kwartaal lager zal uitkomen. Daarnaast verhogen de bedrijven ook hun eigen prijzen.

Een verzwakking van de vraag in China
PPG ziet de vraag uit China duidelijk teruglopen. Vooral in de automobielindustrie is dit te zien. Het handelsconflict tussen de VS en China heeft het consumentenvertrouwen geraakt en daarmee de autoverkopen. Akzo is minder expliciet over de Chinese markt, maar meldde ook een volumedaling in China.

Alles bij elkaar hebben deze drie verfproducenten dit jaar te maken met enkele externe factoren die hun groei flink afremmen. Voor AkzoNobel wordt 2019 het eerste jaar als pure verffabrikant. Als de tegenwind van wisselkoersen en grondstoffen dan is gaan liggen, kan dat het betekenen dat dit eerste jaar meteen een sterk jaar wordt.

Maar het zelfstandige AkzoNobel heeft voorlopig nog niet kunnen aantonen dat het afwijzen van een samengaan met PPG een verstandig besluit was. In ieder geval niet voor de aandeelhouders.




Gerelateerde artikelen