VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 12, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer boordevol verhalen en analyses waar de belegger wijzer van wordt. Zoals een verslag van het driedaagse economische congres (‘Wirtschaftsgipfel’) dat de Süddeutsche Zeitung ieder jaar in Berlijn organiseert.

Spannende tijden breken aan voor de motor van de Europese economie. Politiek wordt het onrustig in Duitsland en het ‘gouden decennium’ van de economie loopt op haar einde.

De politieke vooruitzichten in Duitsland zijn onzeker geworden nu Bondskanselier Angela Merkel het einde van haar tijdperk heeft aangekondigd. Financiële markten zijn doorgaans nooit erg geholpen met politieke onzekerheid die voortmoddert. Ook een kanteling in de economie lijkt ophanden. Duitsland heeft al bijna tien jaar een opgaande economie. Maar in het derde kwartaal kromp de grootste economie van Europa onverwacht. Mogelijk is het eenmalig. Maar de vooruitzichten verslechteren. De Duitse groeimotor van Europa kan gaan haperen.

Amerikaanse hedgefondsbazen als Steven Cohen en Ray Dalio zien beren op de weg. Dalio waarschuwt dat westerse economieën aan het einde van de cyclus zitten. Ruimte voor verdere groei is er nauwelijks. De meeste economieën draaien op volle capaciteit met een verwaarloosbare werkloosheid, in ieder geval in Duitsland en de Verenigde Staten.

De industriële exportmacht Duitsland is kwetsbaar in de snel veranderende economie waarin de onderlinge verhoudingen eerder verslechteren dan verbeteren. Misschien gaat de Europese grootmacht een breekbare tijd tegemoet. Het jaarlijkse ‘Wirtschaftsgipfel’ van de Süddeutsche Zeitung in de Duitse hoofdstad is een goede gelegenheid om de temperatuur op te meten van de Duitse economie. Het driedaagse congres vindt plaats in het luxehotel Adlon aan de voet van de Brandenburger Tor en trekt politici, ceos en ondernemers.

‘Ik denk dat de coalitie in Berlijn de eerste verjaardag niet haalt’, zegt Kurt Kistner, hoofdredacteur van de Süddeutsche Zeitung ter inleiding.

Dat zou betekenen dat Duitsland begin komend jaar weer naar de stembus zou gaan en een nieuwe bondskanselier na veertien jaar Merkel kan aantreden. Merkel is er ook op het grootste economiecongres van het jaar. Ze reageert met een gevatte ironie op de vraag of ze nog drie jaar kanselier zal blijven. ‘Reken op het ergste scenario’, zegt ze lachend.

Het volledige artikel van Gerben van der Marel, onze man in Duitsland, leest u in Effect 12.

Daarnaast in de laatste Effect van 2018:

Een onderzoek naar online vermogensbeheer in Nederland, dat relatief duur blijkt als gekeken wordt wat je er eigenlijk voor krijgt, een analyse van het Amerikaanse online reisbureau Booking Holdings, de beleggingslessen uit General Electric, Ahold Delhaize dat niet bang is voor Amazon en de onstuitbare opmars van de Franse maker van vliegtuigmotoren Safran. Verder een vooruitblik op 2019 met de tips van Hendrik Oude Nijhuis, Corné van Zeijl en Willem Burgers.

Daarnaast natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand gratis.