VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever neemt voor 3,3 miljard euro de divisie Health Food Drinks over van GlaxoSmithKline. Als gevolg van die deal wordt Hindustan Unilever samengevoegd met GSK Consumer Healthcare India. Een blik op de aandelen van de voedingsgigant en ook op die van de Indiase dochter van Unilever, die zeer positief reageerden op de overeenkomst.

Unilever koopt naast GSK Consumer Healthcare India ook een belang van 82 procent in GSK Bangladesh Limited, voor omgerekend circa 169 miljoen euro. Verder worden er voor 470 miljoen euro commerciële activiteiten en eigendomsrechten buiten India overgenomen. Unilever, dat het Zwitserse Nestlé aftroeft met deze aankoop, betaalt deels in contanten en deels in aandelen van Hindustan Unilever.

Het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenbedrijf krijgt nu het in India populaire merk Horlicks in handen, wat de positie in deze groeimarkt versterkt. Horlicks, een drankje op basis van melk en granen, was in het afgelopen jaar goed voor een omzet van circa 550 miljoen euro, het overgrote deel (ruim 90 procent) daarvan uit India.

De deal moet nog worden goedgekeurd door aandeelhouders en toezichthouders maar daar worden geen problemen verwacht. Unilever denkt “substantiële” synergievoordelen te kunnen realiseren met het samenvoegen van de bedrijven. Vooral in de kosten kan flink gesneden worden, maar ook de omzetgroei kan omhoog. De deal zal direct positief bijdragen aan de winst per aandeel.

Hindustan Unilever (voorheen Hindustan Lever), een bedrijf waarin Unilever voor de transactie een belang had van circa 67 procent, is met een beurswaarde van omgerekend 50 miljard euro één van de hoofdfondsen op de effectenbeurs van India. In de BSE Sensex Index van de beurs van Bombay heeft Hindustan Unilever een gewicht van 3,5 procent.

Als aandeel lijkt de Indiase dochter van Unilever nu wel minder interessant dan de aandelen van het moederbedrijf die in Londen en Amsterdam genoteerd staan. Hindustan Unilever is de laatste jaren snel duurder geworden. Het Indiase aandeel kost meer dan 60 keer de winst die voor 2019 wordt verwacht (bron: Bloomberg), tegen nog geen 20 keer de winst voor het moederbedrijf. Hindustan Unilever heeft een dividendrendement van net één procent, waar op de aandelen in Amsterdam ruim 3 procent dividend kan worden genoten.

Daar staat tegenover dat de groei in India op een hoger plan ligt. Maar ook als je daarvoor corrigeert door naar PEG-ratio’s te kijken, ratio’s die de koers-winstverhouding afzetten tegen de groeisnelheid, is Hindustan Unilever duidelijk duurder dan Unilever. De overname van de GSK-bedrijven versterkt de groei bij Hindustan Unilever wel meer dan die van het moederbedrijf, dat ook actief is in markten waar de groei lager ligt. De Indiase dochter van Unilever boekte maandagmorgen 4 procent koerswinst, het moederbedrijf ging ook omhoog, maar aanzienlijk minder sterk.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen