VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

WDP is de marktleider in de Benelux op het gebied van logistiek vastgoed. Daarom zou het logisch zijn voor uitbreiding vooral te kijken naar Frankrijk en Duitsland. Het bedrijf heeft in Roemenië echter een groeimarkt waar het nu volop zijn kansen pakt.

Deze week kondigde WDP (Warehouses De Pauw) namelijk nog eens 45 miljoen euro aan investeringen in het land aan. WDP ontwikkelt 77.000 vierkante meter vastgoed voor de Franse supermarktketen Auchan. Het bedrijf had al een relatie met Auchan dat in Luxemburg 20.000 vierkante meter huurt bij WDP.

Het is de volgende stap in een plan dat voorziet in een flinke uitbreiding van de positie in Roemenië. De totale vastgoedportefeuille in het land moet tot eind volgend jaar groeien naar een half miljard euro, oftewel 15 procent van het totale bezit.

Dat komt neer op een verdubbeling in twee jaar tijd, ruim een jaar geleden was de investering in Roemenië nog goed voor 230 miljoen euro.

Het enthousiasme waarmee wordt uitgebreid is wel te begrijpen met een blik op de cijfers. Het brutorendement op het Roemeense vastgoed is met 8,4 procent bijvoorbeeld ruim anderhalf procentpunt hoger dan met vastgoed in België en Nederland.

Ook de bezettingsgraad van 100 procent en de lange resterende looptijd van de huurcontracten (acht jaar) spreken tot de verbeelding. De bezettingsgraad is in België bijvoorbeeld maar 94 procent en de gemiddelde resterende looptijd maar iets meer dan vier jaar.

Deze cijfers worden mede ondersteund door een goed draaiende economie, zeker in vergelijking met die in West-Europa. De afgelopen vijf jaar is de Roemeense economie met een kwart gegroeid. WDP bouwt nu dus snel een positie op in een opkomende markt.

Desondanks is het opvallend dat de groei van WDP nu vooral aan de andere kant van Europa plaatsvindt. Een jaar geleden zette bestuursvoorzitter Joost Uwents WDP nog neer als vooral een sterke speler in de Benelux.

“We zitten vooral in de Benelux omdat wij denken dat de halve cirkel achter de havens van Antwerpen en Rotterdam voor logistiek een van mooiste plekken van Europa is”, zei Uwents vorig jaar in Effect. Hij zei ook dat voor verdere groei WDP op termijn ‘dieper Frankrijk in’ of richting Duitsland moest gaan.

Hij zei er wel bij dat dit in het volgende decennium pas speelt. Op de korte termijn grijpt WDP dus vooral kansen in een van de grootste opkomende markten in Midden-Europa.

Het aandeel WDP is genoteerd in Brussel en koers momenteel op circa 117 euro. Dat is bijna 20 keer de winst die door analisten (bron: Bloomberg) gemiddeld wordt verwacht. Het dividendrendement is 3,9 procent.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen