VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ForFarmers trakteerde de markt maandag op een verlaging van zijn winstverwachting voor 2018. Het bedrijf kampt met hoger dan verwachte kosten voor onder meer grondstoffen. De bijstelling kwam enigszins uit de lucht vallen aangezien het bedrijf eerder in het jaar had vastgehouden aan zijn winstdoel.

ForFarmers liet weten dat de onderliggende bedrijfswinst (ebitda) dit jaar lager uit zal komen dan vorig jaar. Dit is het gevolg van opgelopen prijzen voor grondstoffen en energie die het bedrijf niet door kan rekenen aan klanten. Ook had het te maken met hogere aanvoerkosten door een lage waterstand in rivieren.

ForFarmers heeft sinds de beursgang altijd als richtlijn gehad dat de onderliggende ebitda op jaarbasis met ‘mid single digits’ zou stijgen. In een interview met Effect zei bestuursvoorzitter Yoram Knoops in 2016 dat dit neerkwam op een groei van 4 tot 6 procent per jaar.

Bij de halfjaarcijfers liet ForFarmers nog weten dat dit winstcijfer ook dit jaar in lijn met de doelstelling zou groeien. Dit ondanks een winstgroei van slechts 1,2 procent over het eerste halfjaar.

Een kleine rekensom geeft inzicht hoeveel lager de winst nu uitvalt dan de eerdere verwachting. Stel dat de onderliggende winst over het hele jaar uit zal komen op 101 miljoen euro (het was 101,4 miljoen euro in 2017). Deze zou zijn gegroeid naar 105,5 miljoen euro als de onderkant van de in Effect uitgesproken doelstelling (4 procent) was gehaald.

Het rekenwerk leert dan dat de winst over het tweede halfjaar dus minstens 4,5 miljoen euro lager uitvalt dan eerder verwacht. Dat is een verslechtering van het resultaat met circa 10 procent in een betrekkelijk kort tijdsbestek. Daar komt bij dat deze zich ook nog eens heeft voltrokken op een moment dat de prijzen voor grondstoffen juist weer zijn gedaald.

Bovenop deze tegenvaller meldde ForFarmers ook dat het te maken heeft met integratiekosten voor de vier overnames die het dit jaar heeft gedaan. Die kosten zijn dit jaar nog hoger dan de kostenbesparingen en andere synergievoordelen.

De grootste overname van dit jaar is met afstand die van het Poolse Tasomix. Toen ForFarmers deze in februari aankondigde zei het nog dat Tasomix dit jaar al zou bijdragen aan de winst per aandeel. Of die verwachting nog staat heeft ForFarmers niet gezegd, maar in ieder geval op de korte termijn lijkt de overname enigszins tegen te vallen.

Een onverwachte bijstelling van de winstverwachting en extra kosten voor overnames. Het viel op de beurs vanzelfsprekend niet goed. Het aandeel ForFarmers zakte maandag ruim 3 procent en tikte de laagste koers in anderhalf jaar tijd aan.
Gerelateerde artikelen