VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het in Parijs beursgenoteerde Stef S.A. is de Europese marktleider in koellogistiek van levensmiddelen. Het bedrijf is bovengemiddeld winstgevend en het aandeel is momenteel aantrekkelijk gewaardeerd, schrijft Buffett-kenner Hendrik Oude Nijhuis in Effect. Hij noemt het een ‘cool’ aandeel.

In Nederland is Stef misschien niet zo’n bekend aandeel, maar wie regelmatig op de snelweg zit kent wellicht de koelvrachtwagens van Speksnijder. Dat bedrijf werd enkele jaren geleden door Stef overgenomen en de vrachtwagens van Speksnijder rijden inmiddels met het logo van Stef.

Het bedrijf is behalve in Nederland actief in zes andere Europese landen (Frankrijk, België, Italië, Portugal, Spanje en Zwitserland) en is gespecialiseerd in goederenstromen onder gecontroleerde temperatuur (van -21°C tot +15°C).

Stef heeft 227 distributiecentra, 2.500 vrachtauto’s die geschikt zijn voor gekoeld transport en drie veerboten. Die veerboten houden zich onder een publiek-private samenwerking bezig met het vervoer van personen en vracht tussen Corsica en het Europese vasteland.

Wanneer het aankomt op de distributie van producten zoals zuivel, vlees, vis, schaal- en schelpdieren en groenten en fruit heeft Stef duidelijk voordelen van zijn sterke distributienetwerk. Wanneer een nieuwe klant van de koellogistiekdiensten van Stef gebruik gaat maken is dat voor Stef al snel winstgevend terwijl het bedienen van dezelfde klant door een concurrent die niet in het werkgebied actief is vrijwel gegarandeerd onrendabel is. Klanten zijn met name horecagelegenheden als hotels en restaurants.

Verse producten zijn goed voor 78 procent van de omzet. Bevroren producten zoals ijs voor zijn goed voor 14 procent van de omzet en producten waarvoor de ideale vervoerstemperatuur tussen de vijf en vijftien graden ligt voor de resterende 8 procent.

De beurswaarde van Stef is zo’n 920 miljoen euro en de omzet en winst achtereenvolgens 3 miljard euro en 93,6 miljoen euro. Aan cash is 46,6 miljoen euro aanwezig terwijl de schuld 742,2 miljoen euro bedraagt.

De hele analyse van Hendrik Oude Nijhuis over het Franse Stef staat in Effect 1, die deze week verschijnt.


Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen