VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 1, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer boordevol verhalen en analyses waar de belegger wijzer van wordt.

Zoals een onderzoek naar de kosten van het aan- en verkopen van aandelen die genoteerd zijn in Amerikaanse dollars. Hier blijken de verschillen extreem te zijn. Een dure broker is zeven keer zo duur als de goedkoopste alternatieven bij een transactie ter waarde van 10.000 dollar. Bij grotere aankopen worden de verschillen tussen goedkoop en duur nog groter.

De invloed van valutakosten is op de totale transactiekosten is groot. Deze kostenpost loopt bij een aantal brokers op tot 60 procent van de totale rekening, met een uitschieter boven de 90 procent. De grootbanken, en dan met name ING, vliegen behoorlijk uit de bocht met hun kosten.

De meeste brokers berekenen de valutakosten als percentage van het transactiebedrag. Dat doet ING ook, maar daarnaast worden beleggers in Amerikaanse aandelen bij ING op een verkapte manier verder op kosten gejaagd. Dat heeft te maken met de gehanteerde koers bij aan en verkoop. ING Bank stelt dagelijks indicatieve koersen vast voor diverse valuta en bepaalt hier aan- en verkoopprijzen omheen.

Op 26 november bijvoorbeeld golden de volgende tarieven voor de euro-dollarkoers. Verkoopkoers: 1,1292 dollar; aankoopkoers: 1.1436 dollar; middenkoers: 1,1364 dollar (verkoop + aankoop)/2.

Bij de meeste brokers wordt gehandeld tegen de middenkoers, maar ING hanteert aan- en verkoopkoersen. Een belegger die op 26 november Amerikaanse aandelen via ING kocht, betaalde per dollar circa 0,8856 euro (1 gedeeld door 1,1292). Dat is 0,64 procent meer dan de middenkoers. De belegger betaalt hier bovenop ook nog eens 0,25 procent over het bruto transactiebedrag. Een bizar hoge kostenpost die ING met afstand de duurste broker in Nederland maakt voor Amerikaanse aandelen.

U ziet het volledige onderzoek in Effect 1.

Verder in Effect 1:
Een blik op een drietal in Parijs genoteerde bedrijven die voor de lange termijn nu beleggingskansen bieden: Modehuis Kering, Farmaciereus Sanofi en transportbedrijf Stef.

Daarnaast een analyse van de Duitse vastgoedmarkt aan de hand van Vonovia, de grootste verhuurder van woningen in Duitsland, een visie op de recente ontwikkelingen in de goudmarkt, hoe je als belegger geld kunt verdienen (of eigenlijk vooral kunt verliezen) met VIX-ETF’s, en een interview met Kees van Dijkhuizen, de topman van ABN Amro.

Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.