VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De vertraging van de groei in de chipindustrie kreeg lange tijd geen vat op ASML. In het laatste kwartaal van 2018 is dat beeld echter veranderd. Het bedrijf verwacht de effecten van een groeivertraging in de eerste jaarhelft echt te zien, maar wil deze periode gebruiken om zich klaar te stomen voor verdere groei.

ASML heeft een recordjaar achter de rug. Het draaide 10,9 miljard euro omzet en 2,6 miljard euro nettowinst. Het dividend gaat met 50 procent omhoog en het bedrijf gaat dit jaar voor 1,35 miljard euro aandelen inkopen.

Aan het eind van het recordjaar heeft het bedrijf echter wel de impact gevoeld van een vertraging die andere spelers in de chipindustrie eerder al voelden. Bij ASML is dat vooral te zien in het orderboek. In het vierde kwartaal bedroeg de orderinstroom bijna 1,6 miljard euro, het laagste bedrag sinds het vierde kwartaal van 2016.

“Dat cijfer is vrij laag”, constateerde financieel topman Roger Dassen in een persconferentie. “Een aantal klanten kijkt hoe de situatie zich ontwikkelt en het is duidelijk dat de orderinstroom daardoor lager is.” De vertraging in de chipindustrie is een combinatie van overcapaciteit en zorgen over de handelsspanningen tussen de VS en China.

De verwachting is dan ook dat de eerste jaarhelft matig zal zijn. Voor het eerste kwartaal voorziet het bedrijf zelfs een duidelijke omzetdaling ten opzichte van vorig jaar, al is dat wel een direct gevolg van een brand bij een toeleverancier.

In de tweede jaarhelft volgt echter het herstel. “Na een matige start van het jaar denken wij desondanks dat het een groeijaar zal worden. De tweede jaarhelft zal meer dan compenseren voor de matige start in het eerste kwartaal”, aldus Dassen.

Bestuursvoorzitter Peter Wennink maakte duidelijk dat ASML de marktvertraging wil gebruiken om zich klaar te maken voor een volgende periode van groei. “We halen de uitgaven aan R&D naar voren. In dit soort tijden is het altijd onze strategie om de R&D-uitgaven te verhogen.” Daarnaast wil Wennink het komende halfjaar gebruiken om de organisatie te stroomlijnen. ASML heeft vorig jaar 4000 nieuwe werknemers aangenomen.

De beide bestuurders straalden hiermee uit dat ze een groot vertrouwen hebben in de lange termijnperspectieven van ASML. Het concern verwacht nog steeds tot 2025 te groeien naar 19 tot 24 miljard euro omzet. Dit dankzij het hoge tempo van de technologische ontwikkelingen en de grote vraag naar chips. “Er is een aanzienlijke kans voor groei en natuurlijk zullen we van tijd tot tijd een vertraging zien”, aldus Wennink.

Op de beurs leken beleggers het ook zo te zien. Het aandeel zakte woensdagochtend bijna 5 procent maar herstelde in de loop van de dag. Uiteindelijk stond er zelfs een ruime plus.

 

 




Gerelateerde artikelen