VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 2, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer boordevol verhalen en analyses die voor de belegger relevant zijn. Zoals een onderzoek naar de jaarlijkse beleggersdag die steeds meer Nederlandse bedrijven houden voor analisten: de ‘Capital Markets Day’. Waarin verschilt die dag eigenlijk van die van de aandeelhoudersvergadering?

Een bijeenkomst in Londen of New York, uitgebreide presentaties van bestuur en divisiemanagers, nieuwe doelstellingen die op de beurs leiden tot een koersreactie. Beursgenoteerde bedrijven trekken veel uit de kast om hun ‘capital markets day’, de dag voor investeerders, tot een succes te maken. Ze bedienen daarmee investeerders, analisten, het eigen personeel. De particuliere belegger die ook graag met het management wil sparren over de strategie, heeft het nakijken.

Zoals het voorjaar het seizoen is van de aandeelhoudersvergaderingen, zo is het najaar de tijd van de investeerdersdagen geworden. In het laatste kwartaal organiseerden acht bedrijven uit de AEX zo’n dag voor investeerders en analisten. Tijdens de bijeenkomst gaat de top van de onderneming met de aanwezigen de diepte in.

“Wij gebruiken de capital markets days om meer duiding te geven over de uitvoering van onze lange termijn strategie, de prestaties van het bedrijf en de voor Vopak relevante ontwikkelingen in de markt. We beantwoorden vragen en luisteren naar signalen van investeerders, analisten en de financiële markt”, zegt financieel topman Gerard Paulides van Vopak.

De kans om het management in levenden lijve te zien en te spreken is daarbij belangrijk. “Investeerders en analisten waarderen de tijd die er is voor de dialoog met de raad van bestuur. Het is belangrijk voor hun eigen beoordeling van de kwaliteit van het management en de middelen die het bedrijf tot zijn beschikking heeft.”

Daarbij gaat het investeerders niet alleen om het bestuur, maar juist ook om de managementlaag daaronder, vertelt Henk Jan ten Brinke, hoofd investor relations van Ahold Delhaize. “Wij kiezen er bewust voor om operationeel managers die zelden in contact staan met analisten en investeerders het podium te geven. Met alle respect voor iedereen op het hoofdkantoor in Zaandam, maar zij weten hoe het echt zit en investeerders vinden het ook echt interessant en belangrijk om te zien wie nou die man of vrouw is die een bepaald onderdeel van het bedrijf runt.”

Voor ABN Amro was het laten kennismaken van de markt met het bestuur ook een belangrijk doel van de eerste investeerdersdag sinds de beursgang in 2015, afgelopen november. Het bedrijf heeft twee jaar geleden met Kees van Dijkhuizen een nieuwe bestuursvoorzitter gekregen. De rest van het bestuur is ook nieuw. “Van het oude team dat de beursgang heeft gedaan is alleen Kees van Dijkhuizen nog over. Het was een goede manier om ons management te presenteren en nog een keer het verhaal en onze strategie over de bühne te brengen”, vertelt Dies Donker, het hoofd investor relations van de bank.

Het volledige artikel leest u in Effect 2.

Daarnaast in de nieuwe Effect:
Analyses aan de hand van de VEB-Barometer van de Franse bedrijven Total en Pernod Ricard, een blik op de biersector, een longread over het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp dat mogelijk opgeknipt gaat worden, een fundamentele analyse van de Amerikaanse producent van landbouwmachines Deere & Company en een duiding van het nieuwe macro-economische begrip stuckflatie. Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand gratis.