VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De winst van ThyssenKrupp is in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2018-2019 met een kwart gedaald. Het aandeel verliest dinsdag 3 procent op de beurs van Frankfurt.

Het industriële conglomeraat ondergaat een ingrijpende verbouwing, zoals Duitslandcorrespondent Gerben van der Marel al omschreef in Effect 2.

ThyssenKrupp waarschuwde voor ‘economische en politieke onzekerheden’. Het industriebedrijf houdt wel vast aan het vooruitzicht dat de omzet verder zal worden opgevoerd.

Het bedrijfsresultaat daalde ook fors in het eerste kwartaal, van 265 naar 168 miljoen euro. Het goede nieuws was dat de instroom van nieuwe orders wel toeneemt. ThyssenKrupp haalde verschillende grote orders voor liften binnen in het Verre Oosten. De orderontvangst klom met 6 procent tot 8,1 miljard euro.

Bij de belangrijke liftendivisie daalde de winst door hogere materiaalkosten in China en de importheffingen in de Verenigde Staten. Ook bij auto-onderdelen ging de winstgevendheid omlaag. Wat het tegenvallende resultaat nog pijnlijker maakt is het feit dat de kwartaalomzet wel met 3 procent omhoogging tot 7,9 miljard euro.

De inkomsten van de staaldivisie stortten echter in. De lage waterstanden van de Rijn en de ingezakte vraag van de auto-industrie drukten zwaar op de resultaten. ThyssenKrupp wil de Europese staalactiviteiten fuseren met die van het Indiase Tata, waar het voormalige Hoogovens in IJmuiden bij hoort. Het hoofdkantoor zou dan in Amsterdam komen. De bedrijven wachten op toestemming van de mededingingsautoriteiten voor de fusie.

Het Duitse industriële conglomeraat is van plan om zichzelf op te splitsen. Topman Guido Kerkhoff komt daarmee activistische aandeelhouders tegemoet. Het is de vraag of dat genoeg is, na tien jaar misère.

ThyssenKrupp incasseerde de laatste jaren tegenvaller na tegenvaller, zo gaf het bedrijf vorig jaar zelfs twee winstwaarschuwingen in vier maanden tijd. Maar er gloort hoop aan de horizon, als we op Kerkhoff (ondanks zijn naam geen Nederlander) mogen afgaan.

De Duitser werkt aan een opsplitsing in twee eenheden met weinig overlappende activiteiten die uiteindelijk allebei een eigen beursnotering moeten krijgen. Nu telt de onderneming 160.000 werknemers wereldwijd en heeft zij een jaaromzet van zo’n 33 miljard euro. De aankondiging van deze operatie zorgde in september voor een flinke koersstijging. Kerkhoff sprak in een conference call van ‘de grootste transformatie in de geschiedenis van het bedrijf’.

Het volledige artikel van Gerben van der Marel uit de laatste editie van Effect leest u hier en is alleen toegankelijk voor leden van de VEB.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand gratis.