VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij de presentatie van de jaarcijfers van Aalberts was er dinsdag geen gebrek aan zelfvertrouwen. Verschillende sectoren waar ook het industrieel concern aan levert draaien niet best, maar het bedrijf heeft er weinig last van. Na een behoorlijk 2018 verwacht Aalberts dat ook 2019 een goed jaar wordt.

Aalberts meldde een omzetgroei in 2018 van 2,4 procent naar 2,758 miljard euro. De nettowinst nam met 16 procent toe tot 248 miljoen euro en het dividend ging 15 procent omhoog.

Aalberts had wel wat last van de relatief zwakke dollar en de zwakke roebel. Dit drukte omzet en winst enigszins. Zonder wisselkoerseffecten was de omzetgroei 4,6 procent geweest. Dat was dan ook meteen de enige echte externe hobbel waar het bedrijf last van had in 2018.

Andere externe ontwikkelingen waar veel andere bedrijven de gevolgen wel van voelen gingen namelijk aan Aalberts voorbij. Neem bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie en de automobielindustrie. Beiden hadden in 2018 te maken met stagnatie.

In de chipindustrie is er sprake van een cyclische groeivertraging. De automobielsector heeft last van nieuwe Europese regelgeving. Voor beiden geldt dat het handelsconflict tussen de VS en China leidt tot onzekerheid en terughoudendheid.

“Ik kan niet zeggen dat dit ook voor ons geldt” zei bestuurslid Oliver Jäger tegen analisten. “Natuurlijk, sommige markten gingen achteruit door de nieuwe keuringsregels, maar dat is een tijdelijk effect. De Duitse OEM-fabrikanten hadden een goed jaar.” Voor Aalberts is de automobielindustrie de vierde eindmarkt. De omzet hieruit groeide in 2018 met enkele procenten.

Over de chipindustrie, de vijfde eindmarkt, was hij net zo positief. “Iedereen zegt dat de halfgeleiderindustrie zo moeilijk is, maar wij zitten aan de front-end en de verwachting van ASML was behoorlijk optimistisch.” Aalberts is al lange tijd een toeleverancier van de chipmachinefabrikant en intensiveerde enige tijd geleden de samenwerking. De omzet nam hier met bijna de helft toe.

Hetzelfde gold voor de Amerikaanse bouw. De bouwsector zou stagneren en mogelijk zelfs een voorteken zijn van een Amerikaanse recessie. Voor Aalberts zijn vastgoed en woningbouw goed voor bijna de helft van de omzet, dus dit zou het bedrijf zeker raken. Maar bestuursvoorzitter Wim Pelsma wees op een goede orderstroom in het vierde kwartaal. “We zijn niet negatief over het eerste halfjaar, over de tweede jaarhelft weten we het nog niet, maar die zou ook goed kunnen worden.”

Ook 2019 wordt weer een jaar met ‘houdbare, winstgevende’ groei. Daarbij helpen de innovaties die het bedrijf in de pijplijn heeft en waar Pelsma veel nadruk op legde. “We hebben veel vertrouwen in onze teams en onze plannen. We zullen die verder uitrollen in 2019 en dat betekent dat we de winstgevendheid verder zullen opvoeren.”

Zo was het een en al zonneschijn bij Aalberts. Daarmee legt het bedrijf de lat bedoeld of onbedoeld wel hoog. Als de doelstellingen voor groei en winst op enig moment niet worden gehaald, kan dat extra hard aankomen.




Gerelateerde artikelen