VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Boeing opent vandaag op de beurs in New York meer dan 10 procent lager nadat Indonesië, China en Ethiopië bekend maakten dat zij de Boeing 737 Max voorlopig aan de grond houden. Beleggers doen er goed aan de ontwikkelingen rond het bedrijf goed te volgen.

Zondag stortte vlucht ET302 kort na het opstijgen in Addis Abeba (Ethiopië) neer. Daarbij kwamen 157 mensen om het leven. Vijf maanden geleden stortte eenzelfde type vliegtuig van Lion Air neer bij Indonesië, waarbij 189 mensen omkwamen. Ook dat was kort na het opstijgen en beide toestellen waren nog geen jaar oud.

Boeing heeft de lancering van een nieuw toestel voorlopig geannuleerd en zet alles op alles om de oorzaak te vinden en indien mogelijk te verhelpen. Er werd na de ramp in Indonesië al gesproken van een noodzakelijke software-update, maar die was nog niet opgeleverd.

Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat in korte tijd twee Boeings verongelukken, en het is ook allerminst zeker dat beide rampen dezelfde oorzaak hebben. Vliegen is een relatief veilige transportwijze, maar ongelukken zijn nooit helemaal uit te sluiten.

Boeing is de grootste producent van commerciële vliegtuigen ter wereld en er wordt steeds meer gevlogen. Op de markt van zogeheten ‘wide-body’-vliegtuigen oftewel vliegtuigen met twee of meer gangpaden is sprake van een duopolie samen met de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. Op de markt van vliegtuigen met slechts één gangpad - de ‘narrow-body’-vliegtuigen zoals de 737 - is er meer wat concurrentie, maar ook hier heeft Boeing een groot marktaandeel.

In Effect 6 van 2018 tipte Hendrik Oude Nijhuis het aandeel Boeing vanwege de aantrekkelijke waardering en omdat het op de lange termijn nog sterk zou kunnen profiteren van het toenemende vliegverkeer. Het aandeel werd sindsdien ruim 20 procent meer waard.

De sector was volgens Oude Nijhuis voor beleggers interessant omdat er sprake is van relatief hoge switching costs: deze ‘kosten’ maken dat vliegtuigmaatschappijen niet snel geneigd zijn naar een andere vliegtuigfabrikant over te stappen. Voorbeelden van additionele kosten die dit met zich meebrengt zijn extra trainingen voor piloten en bemanning en het in voorraad hebben van de juiste onderdelen.

Op dit moment geven 22 van de 29 analisten die Boeing volgen (bron: Bloomberg) een koopadvies. Op de slotkoers van vrijdag (422,54 dollar), kostte het aandeel 21 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht. Dat lijkt niet heel goedkoop, maar de winst groeit de komende jaren naar verwachting sterk. Voor dit jaar wordt een winst per aandeel van ruim 20 dollar voorzien, over drie jaar kan die winst per aandeel volgens de analisten al boven de 30 dollar liggen.

Beleggers kunnen het aandeel Boeing maandag bij de opening van New York met een flinke korting kopen, maar even afwachten hoe de ontwikkelingen rond de 737 Max zich ontspinnen is wellicht verstandig. Het afzeggen van orders kan namelijk wel gevolgen hebben voor de winst per aandeel in de komende jaren.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.