VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ForFarmers verraste de markt kort voor de kerst met een winstwaarschuwing. Het leek erop dat er sprake was van tijdelijke tegenwind, maar getuige de verwachtingen en aangekondigde kostenbesparingen blijkt bij de jaarcijfers dat dit anders ligt.

Het veevoederbedrijf zag de onderliggende winst (ebitda) over het hele jaar met ruim 1 procent dalen tot iets meer dan 100 miljoen euro. Dat is op zich niet echt schokkend, ware het niet dat ForFarmers een doelstelling had van 4 tot 6 procent winstgroei per jaar en gedurende 2018, ondanks een zwakke eerste jaarhelft, had volgehouden dat het dit zou halen.

Voor de kerst wees het bedrijf de hogere prijzen voor grondstoffen en energie aan als de oorzaak. Ook had het te maken met gestegen aanvoerkosten door een lage waterstand in rivieren.

De lage waterstanden kwamen door de warme zomer die rond de kerst al ver in het verleden lag. De prijzen voor grondstoffen die ForFarmers veel gebruikt, zoals mais en tarwe, waren sinds de zomer ook scherp gedaald. Daarmee lag het voor de hand dat de winststagnatie een tijdelijk fenomeen zou zijn.

Met de publicatie van de jaarcijfers bleek echter het tegendeel. ForFarmers liet weten dat de winst over de eerste helft van 2019 ook flink lager zal uitkomen dan een jaar eerder. Dit is het ‘gevolg van huidige inkoopposities in combinatie met de focus op het handhaven van marktaandeel’. Daarmee zal het bedrijf dit jaar waarschijnlijk ook geen winstgroei laten zien.

ForFarmers kondigde ook meteen kostenbesparingen aan. Het personeelsbestand wordt met 5 tot 6 procent teruggebracht en er wordt gekeken naar het sluiten van fabrieken. Het moet in 2021 leiden tot 10 miljoen euro aan besparingen per jaar.

Waar zat de pijn nou precies in 2018? De cijfers van de individuele markten laten zien dat het onderliggend resultaat in Nederland, veruit de grootste markt, met 4 miljoen euro daalde. Vooral de krimp van de melkveestapel was daar debet aan. Winstgroei in de markten over de grens kon dit niet compenseren.

Beleggers houden niet van verrassingen. De winstwaarschuwing voor de kerst viel de markt al rauw op het dak. De koersreactie (tot -13 procent) op de vooruitzichten voor 2019 was ook niet mals. Voor het vertrouwen zou het goed zijn als het hierbij blijft. Het aandeel, dat nog geen jaar gelden boven de 12 euro stond, is inmiddels tot minder dan 8 euro gedaald.  

Volgens de huidige gemiddelde taxatie van analisten (bron: Bloomberg) kost zo’n aandeel ForFarmers nu 12,5 keer de winst die voor 2019 wordt verwacht. Van de vijf experts die het aandeel volgen geven er vier een houden-advies, slechts eentje durft er een ‘kopen’ op te plakken.