VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Apple, Google, Amazon. De grote namen uit de technologiesector gaan regelmatig over tafel als Jacques van den Broek het in het interview voor Effect 4, die deze week verschijnt, over de toekomst van Randstad heeft. Niet omdat hij vreest dat een van hen de uitzendmarkt op zijn kop gaat zetten, maar omdat hij de uitzender ermee vergelijkt.

Onder Van den Broek is Randstad flink groter geworden. De omzet nam met zo’n 40 procent toe, het dividend verviervoudigde. Toch is er altijd die twijfel: is uitzenden de volgende markt die wordt opgeslokt door een technologiegigant uit Silicon Valley?

De manier om dat te voorkomen is volgens Van den Broek om zelf met technologie bezig te zijn. Zo heeft Randstad een innovatiefonds opgericht. Daarover zegt Van den Broek: “Je zou kunnen zeggen dat dit onze externe innovatie is geweest. Daarmee hebben we inmiddels een kleine drieduizend bedrijven onderzocht en geanalyseerd. Dat zijn startups in de HR-sector. We hebben in ongeveer vijftien bedrijven geïnvesteerd en twee bedrijven echt gekocht. Daaruit hebben we een paar conclusies getrokken. Daarnaast hebben we een kleine vier jaar geleden tegen het management van al onze bedrijven gezegd: ga gewoon maar eens kijken wat technologie in jouw markt zou kunnen doen.”

Wat voor conclusies heeft u getrokken uit de zoektocht langs die drieduizend bedrijven?
“De conclusie is dat al die startups eigenlijk niet groter worden dan tien tot dertig miljoen euro omzet. Soms halen ze honderd miljoen euro, maar daarna gaat het snel minder. Dat komt doordat er in ons vak altijd een menselijk moment is. Je thuis voelen in een baan, passen bij een bedrijf, dat zijn bij uitstek dingen die niet door technologie vervangen kunnen worden. Als je van een afstand kijkt naar sectoren waar tussenpartijen door technologie buitenspel zijn gezet, dan was het menselijk contact daar niet zo heel belangrijk. Boodschappen doen, een boek kopen, daarbij nemen mensen geen levensbepalende beslissingen, bij het zoeken van werk wel.”

“Aan de klantenkant is onze ambitie dat onze intercedenten precies weten waar bedrijven behoefte aan hebben. Ze kunnen de klant laten zien hoe groot de kans is dat hij de juiste persoon gaat vinden en wat we kunnen doen om die kans te vergroten. Dat kan door meer te betalen, of door een oudere, of juist een jongere medewerker te zoeken of twee parttimers. Ervaren intercedenten doen dat altijd al, maar nu doen ze dat samen met de klant op basis van data. Aan de kandidatenkant is het nog wat spannender, nog ingrijpender, of nog leuker, het is maar net hoe je het wilt noemen. Je zou kunnen zeggen dat wij een soort Amazon voor kandidaten willen creëren.”

Het volledige interview leest u in Effect 4, die deze week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.




Gerelateerde artikelen