VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Moody’s Corporation is een aandeel dat ook in de smaak valt bij superbelegger Warren Buffett, schrijft Hendrik Oude Nijhuis in Effect 4. Het bedrijf is weinig kapitaalintensief en klanten kunnen een flink economisch voordeel hebben van een beoordeling door Moody’s. De sterke marktpositie zorgt ervoor dat Moody’s nog vele jaren uiterst winstgevend kan zijn.

Het Amerikaanse Moody’s Corporation houdt zich bezig met het verstrekken van kredietbeoordelingen, economisch onderzoek, economische data en gerelateerde analysetools. Het bedrijf is in twee segmenten onderverdeeld: Moody’s Investors Service en Moody’s Analytics. Samen met Standard & Poor’s heeft Moody’s meer dan 80 procent van de markt van kredietbeoordelingen in handen.

Onder Moody’s Investors Service, goed voor 62 procent van de omzet, vallen de kredietbeoordelingen. Moody’s beoordeelt leningen van overheden en bedrijven in meer dan 120 landen.

Moody’s Analytics is goed voor de overige 38 procent van de omzet en bij dit segment ligt het percentage wederkerige inkomsten (vooral doorlopende abonnementen) hoger. Eigenlijk komt het erop neer dat Moody’s de research die het bedrijf toch al doet ten behoeve van de kredietbeoordelingen herverpakt en via dit bedrijfssegment zelf te gelde maakt.

Bedrijven en overheden die geld lenen hebben belang bij een kredietoordeel. Wanneer zo’n beoordeling ontbreekt vinden investeerders dat verdacht of ze mogen er simpelweg niet in beleggen met als gevolg een hogere rente voor zo’n lening.

Stel een bedrijf leent 500 miljoen dollar voor een periode van 10 jaar en betaalt daarvoor een rente van 4,3 procent. De totale rente over de hele looptijd bedraagt dan 215 miljoen dollar. Stel dat de lening door Moody’s wordt beoordeeld en dat daardoor de rente geen 4,3 procent maar bijvoorbeeld 4 procent wordt. De rentelast over de looptijd zou dan uitkomen op 200 miljoen dollar, wat een besparing van 15 miljoen dollar betekent. Kortom, bedraagt in dit geval de fee van Moody’s over de hele looptijd minder dan 15 miljoen dollar dan is een kredietbeoordeling voor het lenende bedrijf de moeite waard. In de praktijk bedraagt de fee voor Moody’s doorgaans slechts een fractie van de rentebesparing die een kredietbeoordeling oplevert en dat maakt dat lenende partijen er zelf direct belang bij hebben een bekende kredietbeoordelaar in te schakelen.

Moody’s is zelf een nauwelijks kapitaalintensief bedrijf en klanten hebben zoals gesteld zelf belang bij een beoordeling door Moody’s. Het bedrijf zal daardoor vermoedelijk nog vele jaren uiterst winstgevend zijn.

Het volledige artikel van Hendrik Oude Nijhuis leest u in Effect 4.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand