VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met 50 miljoen verzekerden is UnitedHealth de grootste zorgverzekeraar van de Verenigde Staten. Het bedrijf is internationaal actief, met name in Brazilië, en onderdeel van de prestigieuze Dow Jones Industrials Index. Het aandeel wordt in Effect 5 besproken door Hendrik Oude Nijhuis.

Het Amerikaanse UnitedHealth is in vele takken van de gezondheidszorg actief. Via het Optum-segment is UnitedHealth bijvoorbeeld de grootste werkgever van artsen: zo’n 85.000 dokters die onder meer dialyseklinieken, poliklinische centra, inloopklinieken en spoedeisende zorgcentra in het hele land runnen. Ook zijn er dochterbedrijven die allerhande diensten aan ziekenhuizen, artsen, apothekers en bedrijven bieden – onder meer geneesmiddelenadministratie, data-analyse, advies en automatisering – bedoeld om het hele proces efficiënter te maken.

Weer andere dochterbedrijven concentreren zich op het bevorderen van een gezonde levensstijl. Voor UnitedHealth levert dat twee voordelen op: allereerst extra inkomsten die dikwijls door de werkgever van de verzekerde worden vergoed. En ten tweede een gezondere populatie verzekerden. Dat vertaalt zich in minder claims waardoor de verzekeringstarieven omlaag kunnen wat UnitedHealth een extra aantrekkelijke zorgverzekeraar maakt om bij aan te sluiten.

De marktpositie van UnitedHealth is goed, wat ook is af te leiden aan de structureel hoge winstgevendheid (de return on invested capital bedroeg het afgelopen jaar 23,2 procent). Wat de goede marktpositie betreft geldt dat bij UnitedHealth sprake is een combinatie van schaalvoordelen en netwerkeffecten.

Met 50 miljoen verzekerden heeft UnitedHealth duidelijk profijt van schaalvoordelen: de vaste kosten van de bedrijfsvoering worden door een enorm aantal verzekerden gedragen waardoor ze per verzekerde relatief laag uitvallen. Daarnaast is sprake van netwerkeffecten: de grote aantallen maakt dat de daadwerkelijke aanbieders van zorg (buiten de eigen bedrijven van  UnitedHealth om die zich hiermee bezighouden) er veel aan gelegen is voortdurend verzekerden van UnitedHealth toegestuurd te krijgen. UnitedHealth kan hierdoor gunstige voorwaarden en tarieven uitonderhandelen. Deze kunnen doorberekend worden en dit maakt van UnitedHealth voor zowel bestaande als voor potentiële klanten een aantrekkelijke keuze.

Afgezien van bovenstaande punten geldt dat sprake is van zogeheten lock-in effecten. Hiermee wordt verwezen naar situaties waarin klanten niet snel geneigd zijn tot verandering omdat er tijd en kosten verbonden zijn aan het veranderen van zorgverzekeraar (uitzoekwerk, verzekering opzeggen, nieuwe verzekering aangaan, etc.). Dit vormt een extra reden om te verwachten dat veel van de huidige verzekerden bij UnitedHealth dit bedrijf nog vele jaren trouw zullen blijven.

Het volledige artikel met de opinie van Hendrik Oude Nijhuis over het aandeel UnitedHealth Group leest u in Effect 5, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen