VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De groei van bierbrouwer Heineken schakelde eind 2017 naar een hogere versnelling en in de eerste maanden van dit jaar zit de groei er nog altijd goed in. Spectaculair is het aandeel niet, maar de koers bereikte wel een nieuwe recordstand.

Heineken meldde in het eerste kwartaal een organische groei van het biervolume met 4,3 procent ten opzichte van vorig jaar. Over heel 2018 was dat 4,2 procent, tegen 3 procent in 2017 en 2016.

Het is vooral in opkomende markten waar de bierafzet toeneemt. In de regio’s Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa en Azië groeit die afzet met rond de 8 procent op jaarbasis. In Brazilië lag de groei in de dubbele cijfers.

Daar staat tegenover dat de afzet in de VS een daling liet zien. In Europa bedroeg de organische groei slechts 1,6 procent.

Daarnaast had ook het merk Heineken, waarvoor het concern apart de cijfers geeft, weer een sterk kwartaal. Het volume groeide met 8,3 procent. Dat is zelfs iets meer dan de 7,7 procent groei vorig jaar waarvan Heineken bij de jaarcijfers zei dat het de beste prestatie in een decennium was. Ook voor het merk Heineken geldt dat het vooral de opkomende markten zijn die de kar trekken.

Heineken meldde verder een netto kwartaalwinst van 299 miljoen euro tegen 260 miljoen euro vorig jaar. Valuta-effecten zullen dit jaar een positieve bijdrage leveren van 50 miljoen euro. Dat is een gedeeltelijke omkering van de situatie vorig jaar toen ongunstige wisselkoersen juist drukten op de resultaten.

Het bedrijf ligt op koers met het halen van de doelen voor dit jaar. Dat betekent concreet dat het operationeel resultaat dit jaar met een percentage ‘midden in de enkele cijfers’ zal groeien. Bij de jaarcijfers had Heineken daarbij de kanttekening gemaakt dat de economische situatie wel volatiel is. In het eerste kwartaal is dat in ieder geval meegevallen.

Al met al publiceerde Heineken een solide kwartaalrapportage. Het bedrijf groeit gestaag door, al blijven de grote markten in Europa en de VS wat achter. Desondanks tikte het aandeel Heineken NV hierna een nieuwe record aan. Sinds begin dit jaar is de koers met ruim een kwart opgelopen.

De rest van de beurs is echter ook opgelopen en het aandeel Heineken heeft altijd een bovengemiddelde waardering gehad. Dat de koers-winstverhouding voor het lopende jaar nu tegen de 22 loopt (bron: Bloomberg) lijkt voor beleggers dan ook geen onoverkomelijk probleem te vormen.

 
Gerelateerde artikelen