VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 5, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de belegger relevant zijn. Zoals een verslag van het eerste deel van het vergaderseizoen. De eerste bijeenkomsten met de aandeelhouders laten aan dynamiek weinig te wensen over.

De VEB bezoekt vrijwel alle aandeelhoudersvergaderingen in Nederland en een selectie van bijeenkomsten bij grote Europese ondernemingen buiten ons land. In Effect vindt u bespiegelingen bij enkele spraakmakende bijeenkomsten.

Zoals de vergadering van SBM Offshore waar de opkomst enigszins teleurstellend was. Een gebrek aan dynamiek rond de bouwer van drijvende olieplatforms kan daarvan niet de oorzaak zijn. De al jaren aanhoudende nasleep van een omvangrijke smeergeldaffaire uit de eerste helft van dit decennium kreeg onlangs een nieuwe wending toen toezichthouder AFM de onderneming een boete oplegde vanwege het herhaaldelijk te laat naar buiten brengen van koersgevoelige informatie.

SBM gaat in verzet tegen de boete, maar voor aandeelhouders was de affaire een nieuwe deuk in het vertrouwen. Tot eind maart waren aandeelhouders in het ongewisse gelaten over het onderzoek van de toezichthouder. Ook in het jaarverslag ontbrak iedere verwijzing hiernaar. Op vragen van de VEB liet de controlerend accountant van PWC weten al eerder op de hoogte te zijn van het AFM-onderzoek maar het onnodig te vinden dat hiervan melding wordt gemaakt in het jaarverslag. De kwestie was volgens de accountant niet materieel.

Aandeelhouders zagen dat anders, gezien de motie van wantrouwen die de raad van commissarissen te verstouwen kreeg. Meer dan 36 procent van de uitgebrachte stemmen oordeelde negatief over  de werkzaamheden van de raad van commissarissen. Dat is een uitzonderlijk hoog percentage.

Het volledige artikel leest u in Effect 5, waar ook de vergaderingen van Ahold Delhaize, KPN en Wessanen besproken worden.

Daarnaast in de nieuwe Effect:
Een gesprek met topman Ton Anbeek van fietsenfabrikant Accell, analyses aan de hand van de VEB-Barometer van het Duitse chemiebedrijf Bayer en de Franse telecomgigant Orange, hoe sportartikelenmaker Adidas concurrent Nike achter zich probeert te houden, een fundamentele blik op de Amerikaanse zorgverzekeraar UnitedHealth en de laatste ontwikkelingen in de waterstofrevolutie die maar niet op gang lijkt te komen. Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen