VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Belgische stroomnetbeheerder Elia opereert als monopolist in strak gereguleerde markten waar precies is vastgelegd hoeveel winst het mag maken. Toch lijkt het voor zijn investeringen wel degelijk te kijken naar de potentiële rendementen die het kan maken.

Elia is een beetje een atypisch beursgenoteerd bedrijf. Het moet ervoor zorgen dat het netwerk in de lucht blijft en nieuwe investeringen doen die de energietransitie op gang helpen en houden. Omdat het een monopolist is, is de winst die Elia daarbij mag maken strak gereguleerd.

Het uitgangspunt is dat de onderneming een bepaald vastgelegd rendement mag maken op zijn kapitaal. Daarnaast zijn er extra regelingen voor meer inkomsten, mede afhankelijk van de investeringen die het doet.

Omdat de regelgeving regelmatig kan veranderen met navenante financiële risico’s, is Elia al enige tijd bezig om te internationaliseren. In een interview met Effect in 2017 legde bestuursvoorzitter Chris Peeters uit wat hierachter de gedachte is.

“We zijn actief in België en in het oosten van Duitsland, inclusief Hamburg. Ondertussen zijn we ook een verbinding aan het bouwen naar het Verenigd Koninkrijk. Die zal ook onder een ander regime vallen. Daardoor zijn we uiteindelijk afhankelijk van drie verschillende regimes en ontstaat een soort uitmiddeling.”

Toch lijkt het bedrijf ook scherp te kijken waar de beste kansen liggen. Tussen de verschillende regimes zijn namelijk duidelijke verschillen in winstpotentieel. In België maakt het bedrijf dit jaar een rendement op het geïnvesteerd vermogen van 5 tot 6 procent. In Duitsland is dat 8 tot 10 procent, bijna het dubbele.

Het is dan ook geen verrassing dat het de Duitse markt is waar Elia de grootste plannen heeft. Dit jaar zijn de investeringen in België met 700 miljoen euro nog aanzienlijk groter dan de 420 miljoen euro in Duitsland, maar vanaf volgend jaar verandert dat.

De komende vijf jaar is 3,2 miljard euro aan investeringen gepland door de Duitse dochter 50Hertz, tegen 2,2 miljard euro door Elia zelf in de thuismarkt. In Duitsland wordt onder meer een nieuwe verbinding aangelegd tussen windparken in het noorden en de industriële centra in het zuiden. Ook investeert Elia sterk in de aanleg van kabels in zee om windstroom aan land te brengen.

De samenwerking tussen Elia en 50Hertz wordt ook verder geïntensiveerd nu het belang vorig jaar is uitgebreid van 60 naar 80 procent. Hoewel het feitelijk ging om de uitbreiding van een bestaand belang, spreekt topman Peeters in het jaarverslag van een ‘overname’. Al met al lijkt er toch een strategische keuze achter de investeringen te zitten.

Hoewel de expansie in andere markten vooral werd gedreven vanuit het perspectief van risicobeheersing, is dit voor Elia nu steeds meer onderdeel van de strategie. Zo atypisch is Elia als beursgenoteerd bedrijf dan ook weer niet.

De aandeelhoudersvergadering ging dinsdag akkoord met de kapitaalsuitbreiding voor de geplande investeringen en ook met het voorgestelde dividend van 1,66 euro per aandeel. Op 63 euro kost een aandeel Elia nu 16 keer de verwachte winst voor 2019 en is het dividendrendement 2,6 procent.