VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De aandeelhouder staat voor Alexander van der Lof op één. De bestuursvoorzitter van TKH Group heeft deze blijde boodschap regelmatig herhaald. De versimpeling en desinvesteringen die het bedrijf deze week aankondigde zijn dan ook een reactie op signalen die hij van investeerders kreeg.

TKH kondigde woensdag tijdens een investeerdersdag een nieuwe strategie aan. Het bedrijf gaat op de korte termijn, dat is de komende anderhalf jaar, voor 200 tot 250 miljoen euro aan omzet verkopen. De jaren daarna komt daar nog eens 100 tot 150 miljoen euro bovenop. Daarnaast moet de structuur van het bedrijf worden versimpeld.

De nadruk zal bij de verkopen liggen op minder winstgevende activiteiten met relatief beperkt groeipotentieel. Het gaat dan om activiteiten buiten de zogenaamde ‘verticale groeimarkten’ waar de omzetgroei vorig jaar 12 procent bedroeg.

“Wat betreft de organische groei is er een grote korting buiten de verticale groeimarkten. Hetzelfde geldt voor de winstmarges”, zei Van der Lof. Hij voegde daaraan toe dat de niet-groeimarkten nu nog 46 procent uitmaken van de omzet en dat dit ‘een negatief effect op het verhaal van TKH’ heeft.

Hiermee doelde de topman op het verhaal dat hij richting aandeelhouders en potentiële investeerders kan houden. Hij had de laatste tijd vanuit die hoek namelijk meegekregen dat dit onvoldoende helder was.

“De opmerking was te vaak dat dit een erg leuk bedrijf is, maar dat het te veel tijd vraagt. We nemen dat serieus en onderdeel van de nieuwe fase van het bedrijf is het terugbrengen van de complexiteit van TKH en kijken of we een betere pitch kunnen krijgen”, zei de bestuursvoorzitter.

Het moet allemaal leiden tot betere groeicijfers en een hoger rendement. De doelstelling voor de verhouding tussen het operationeel resultaat (ebita) en de omzet gaat nu naar meer dan 15 procent. Dat was eerder 12 tot 13 procent. Het rendement op het geïnvesteerde kapitaal moet naar 22 tot 25 procent.

De voorbereidingen van het verkoopproces zijn al gedaan. De markt is afgetast en die ziet er goed uit, aldus de topman. Sommige bedrijven zullen buiten TKH ook betere kansen hebben om te innoveren, zei hij zonder te benoemen welke activiteiten nou precies de deur uit gaan.

Toch is het de vraag of het verhaal straks echt zoveel duidelijker wordt. Het bedrijf houdt immers nog steeds zeven zeer verschillende verticale groeimarkten over. Daar zitten camera’s voor parkeergarages en voor de industrie bij, maar ook hoogwaardige kabels en bandenbouwmachines.

Van der Lof zette TKH begin 2018 in een interview met Effect ook al neer als technologiebedrijf dat met verschillende technieken in verschillende markten grote kansen heeft. Daaraan verandert eigenlijk niet zoveel. Als investeerders dat hiervoor niet zagen, waarom zouden ze het na verkoop van een vijfde van de omzet opeens wel zien, is de vraag.

Desondanks bleek op de beurs dat luisteren naar de aandeelhouders nooit kwaad kan voor de koers. Die steeg na de aankondigingen woensdag ruim 10 procent.
Gerelateerde artikelen