VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM laat zich graag voorstaan op zijn duurzame ambities, maar recent kwam het chemieconcern op dit vlak toch negatief in het nieuws met berichten over het weglekken van lachgas in een acrylonitrilfabriek, een van DSMs minderheidsdeelnemingen op het Chemelot Complex in Limburg. De acrylonitrilfabriek blijkt het lachgas te hebben verkocht aan een derde partij EdeA (later USG). Deze derde partij had beter over de uitstoot moeten rapporteren, aldus DSM.

DSM betreurt het dat zij EdeA (later USG) niet sterker op haar rapportageverplichtingen heeft gewezen. EdeA (later USG) is overigens een voormalige deelneming van DSM.

Ook zonder verkoop van het lachgas aan EdeA (later USG) had DSM geen rapportageverplichting, zo stelt DSM in haar antwoord: “DSM neemt de uitstoot van broeikasgassen van minderheidsdeelnemingen niet mee in haar rapportages. DSM neemt overigens 100% van de uitstoot mee in bedrijven waar het controlerende meerderheidsdeelnemingen heeft. Dit alles is geheel in lijn met de geconsolideerde financiële rapportages, op basis van IFRS en het “Green House Gas Protocol”.

Uitstoot gaat door
Decennialang is geen openbare mededeling gedaan van de lachgas uitstoot op het Chemelot Complex in Limburg. Pas in 2017 zou een meting zijn gedaan waarbij de uitstoot ontdekt werd. Het Chemelot complex deed een melding bij de provincie Limburg, maar deed verder geen openbare mededeling. De uitstoot van lachgas gaat door tot op de dag van vandaag. DSM kan verder niets doen aan de reductie van de uitstoot: “Dit is echter niet aan DSM maar aan de eigenaren in samenspraak met Chemelot en de overheid.”

Waarom actie van de VEB?
DSM heeft in het verleden laten weten sustainability hoog in het vaandel te hebben staan. Zoals bekend houden beleggers bij hun investeringsbeslissingen steeds meer rekening met ESG-factoren en dus ook rekening met uitlatingen van DSM over sustainability. Deze mogen dan ook niet onvolledig of onjuist zijn; beleggers kunnen hierdoor immers worden misleid bij hun beleggingsbeslissingen. Dat was de reden voor de VEB om DSM kritisch te bevragen over de lachgas uitstoot bij een van haar (minderheids)deelnemening.




Gerelateerde artikelen