VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De obligatiemarkt ‘speelt met een recessie’ en de beurs ‘doet alsof het feest gewoon doorgaat’. Thomas Mayer, voormalig hoofdeconoom van Deutsche Bank, nu werkzaam voor een chique vermogensbeheerder in Keulen, raadt beleggers aan zich voor te bereiden op slechte tijden. Duitslandcorrespondent Gerben van der Marel had voor Effect een interview met Mayer.

‘Vrijwel iedereen is aan het werk. De lonen stijgen net als de belastinginkomsten. Maar onderhuids is veel mis. De bevolking vergrijst. De financiële sector is haast afgeschreven. De autosector ligt zwaar onder vuur. De ruggengraat van de Duitse economie, de industrie, is verouderd. In de machinebouw en de elektrotechniek hebben we de Mittelstand, de kracht van de Duitse economie. Maar je kunt haar ook vernietigen. Deze kleinere bedrijven hebben niet de marktmacht en ook niet de digitale infrastructuur die ze nodig hebben. We hebben een overheid die al jaren alleen maar geeft om de eigen klantenkring te plezieren. Helaas kijkt de overheid niet echt naar de toekomst. De politiek is momenteel te druk bezig met zijn eigen overlevingsstrijd.’  

Mayer is het type econoom dat nogal zwartgallig naar de wereld kijkt. ‘Thuis val ik mijn vrouw en kinderen er niet mee lastig’, zegt hij lachend als hij wordt gevraagd naar zijn sombere analyses, ‘om de goede harmonie te bewaren.’

Politiek, bedrijfsleven en monetair beleid, het is volgens Mayer helemaal mis. De titels van de boeken in zijn boekenkast zeggen genoeg. We zien staan: The Euro Trap, Eurotragedy, Der Draghi Crash, Dexit, Die Wahrheit über Geld en Gold van de Amerikaan James Rickards.

In 2014 publiceerde hij een eigen boek: Die neue Ordnung des Geldes. Het is volgens Mayer een wonder dat de Europese eenheidsmunt, hoewel ook zwaar beschadigd, de rampjaren overleefde. ‘De euro vernietigt alle principes van de EU’, schreef hij eerder. ‘De rechtsstaat is allang ontaard in een farce als gevolg van permanente overtredingen van de regels.’

De zestiger houdt zich bezig met grote onderwerpen als protectionisme en populisme, de houdbaarheid van de euro en de kracht en zwakte van de door industrie en oude technologie gedomineerde Duitse economie. Het zijn kernvragen die een fundamentele impact kunnen hebben op de investeringsstrategie van de onderneming op de lange termijn. De Duitse exportoverschotten mogen enorm zijn maar de wereldwijde risico’s nemen toe, zegt Mayer. ‘Vroeger werd gezegd dat als de VS verkouden is, Europa een longontsteking heeft. Nu is het anders: als China verkouden is en de VS niest, liggen wij hier op ons sterfbed. Met name de Duitse industrie is zó afhankelijk van China en de VS. We hebben net als Nederland deze gigantische overschotten op de lopende rekening, maar dat komt ook omdat de wisselkoers van de euro simpelweg te laag is voor de Duitse en Nederlandse economie.’ Duitsland is net als Nederland ontzettend afhankelijk van het buitenland en dus kwetsbaar, zegt Mayer.

Het volledige interview van Gerben van der Marel met de Duitse topeconoom Thomas Mayer leest u in Effect 7/8, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.