VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De verkiezingsoverwinning van Jair Bolsonaro eind vorig jaar in Brazilië zorgde voor een kortstondige opleving van de beurs van São Paulo. Het was echter al snel de vraag wat de gevolgen voor beleggers op wat langere termijn zouden zijn. Jupiter Asset Management ziet lichtpuntjes.

De grote vraag was of Bolsonaro de Braziliaanse economie uit het slop kon trekken. Het land komt uit een diepe crisis, die ook op de aandelenbeurs goed voelbaar was. De Bovespa, de index van de beurs van São Paulo, kwam in de afgelopen vijf jaar (gemeten in euro) nauwelijks van zijn plaats, terwijl beurzen in de rest van de wereld floreerden.

Alejandro Arevalo, fondsbeheerder bij de Britse vermogensbeheerder Jupiter Asset Management geeft het land deze week een ‘positive investment outlook’.

Dit wil nog niet zeggen dat het land geen tegenwind kent. President Bolsonaro zet zich in voor markthervormingen, waaronder een belangrijk plan om het pensioenstelsel van het land te herzien. Verwacht wordt dat de besparingen op de overheidsuitgaven als gevolg van de pensioenhervorming de komende 10 jaar tussen de 700 en 800 miljard Braziliaanse real zullen uitkomen (160 tot 180 miljard euro), wat zou kunnen leiden tot een herstel van de kredietwaardigheid en een toename van de zakelijke kredietverlening. Ondanks de geruststellende pro-marktretoriek van Bolsonaro is de relatie van de president met het Congres echter een belangrijke factor om in de gaten te houden.

Voor Brazilië zijn de economische vooruitzichten voor een groot deel afhankelijk van de hervormingen. Als de pensioenhervorming van Bolsonaro door het Congres komt, kan dat het vertrouwen van externe investeerders een impuls geven en de begrotingspositie van het land versterken. Peilingen duiden erop dat de voorgestelde hervormingen een goede kans maken te worden goedgekeurd. 

Daarnaast is Brazilië een van de grootste producenten van dierlijke eiwitten (vlees) ter wereld en hierdoor is het land volgens Arevalo in een goede positie om te profiteren van het aanbodtekort in deze markt als gevolg van de verspreiding van varkensgriep in China.

Varkensvlees is een belangrijk hoofdvoedingsmiddel in China en de varkensgriep kan leiden tot een enorm tekort in het aanbod, waardoor de vraag en de prijzen voor andere eiwitbronnen en varkensvlees waarschijnlijk zullen stijgen.

Direct beleggen in Brazilië is niet voor iedere belegger weggelegd, maar in Effect vergeleek de VEB eind vorig jaar in het licht van de verkiezingsoverwinning van Bolsanaro een drietal actief beheerde beleggingsfondsen in opkomende markten die naar verhouding relatief veel in Brazilië beleggen. Dit artikel is alleen voor leden van de VEB beschikbaar.

Word voor 75 euro per jaar lid van de VEB, u kunt dan inloggen voor dit artikel en ontvangt bovendien iedere maand Effect, het magazine van de VEB.