VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het was dé gedoodverfde overnamekandidaat in de AEX: biotechnologiebedrijf Galapagos uit Mechelen. Ooit zou het worden opgeslokt, waarschijnlijk door Gilead Sciences waar het al jaren mee samenwerkt. Maar nu komen deze bedrijven overeen dat Gilead voorlopig juist geen bod uitbrengt. Galapagos wint maandag desondanks ruim 15 procent.

Gilead belooft de komende tien jaar geen overnamebod uit te brengen op Galapagos maar krijgt wel een deel van het eigendomsrecht op de belangrijkste medicijnen van het bedrijf. Daarnaast vergroot Gilead zijn aandelenbelang van 12,3 naar 22 procent. Op termijn kan dit belang worden opgeschroefd tot 29,9 procent.

Gilead betaalt 140,59 euro voor de aandelen. Dat is ruim boven de slotkoers van Galapagos van vorige week maar minder dan de kleine 150 euro waarop het aandeel maandagochtend verhandeld werd.

Daarmee boekt topman Onno van de Stolpe een groot succes. Hij roept al jaren, onder meer in Effect dat zijn bedrijf niet gebaat is bij een overname. Gilead heeft meer dan genoeg middelen voor een vijandig bod op het hele concern, maar kiest er blijkbaar toch voor van de Stolpe en de zijnen te vriend te houden.

Gilead steekt nu 4,5 miljard euro in Galapagos waardoor het AEX-bedrijf kan uitgroeien tot een toonaangevend Europees farmaciebedrijf. Galapagos houdt de Europese verkooprechten op zijn experimentele medicijnen en kan nu volop investeren in nieuw onderzoek. Het bedrijf kan zelfs op overnamejacht.

Het formeel Belgische Galapagos zit sinds 2016 in de AEX, maar heeft daarin nu nog een bescheiden gewicht van circa een procent. Qua beurswaarde (8 miljard euro) staat het nog in de schaduw van de grote winstgevende Amerikaanse sectorgenoten als Amgen en Biogen die samen met Gilead de bedrijven zijn met het grootste gewicht in de Nasdaq Biotechnology Index.

Analisten voorzien dat Galapagos de komende jaren nog in de verliezen zit, maar van de 16 analisten die (bron: Bloomberg) het bedrijf volgen gaven er 14 vorige week nog een koopadvies. En dat was een goed advies, zo blijkt vandaag.

Voor beleggers in Nederland en België (het aandeel zit ook in de Bel20) lijkt het goed nieuws dat Galapagos op hun beurzen beschikbaar blijft. Het zestiental analisten zal de komende dagen proberen uit te rekenen wat de nieuwe relatie tussen het bedrijf en Gilead betekent voor de winsttaxaties. In de volgende Effect vindt u die nieuwe taxaties op de pagina’s met de kerncijfers.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.