VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het aandeel Heineken verloor maandag ruim 5 procent op tegenvallende halfjaarcijfers. De bierbrouwer had vooral in Europa last van achterblijvende verkopen. Het risico bestaat dat de concurrentiestrijd hier verder oplaait.

Heineken behaalde in de eerste helft van dit jaar een netto-omzet van 11,5 miljard euro, 5,6 procent meer dan een jaar eerder en conform de verwachting. De tegenvaller zat hem in de operationele winst: die steeg slechts met 0,3 procent. Een belangrijke oorzaak daarvan was de stijging van de aluminiumprijs. De ontwikkeling van de nettowinst was zelfs negatief: een daling met 1,2 procent naar 1,84 euro per aandeel.

In opkomende markten blijft Heineken sterk groeien: In Azië werd een groei van 10,4 procent behaald, waarbij vooral in Vietnam en Cambodja goed gepresteerd werd. Ook in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa was de groei naar tevredenheid. Heineken voerde het verkochte biervolume in hectoliters in totaal met 3,1 procent op, waarbij de volumegroei in Azië op ruim 10 procent lag, in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa groeide het volume met 7 procent. In West-Europa was er een volumekrimp: 1,5 procent.

De cijfers staan in schril contrast met de (beperktere) rapportage over het eerste kwartaal van dit jaar waarna het aandeel een nieuwe recordstand bereikte. De koers is daarna blijven doorlopen, en doorbrak begin juli voor het eerst in de geschiedenis het niveau van 100 euro. Daar valt het maandag weer onder.

Het is voor beleggers vooral de vraag of dit het ideale ‘buy on the dip’-moment is, of dat er eerder sprake is van een goed punt om winst te nemen. Het nieuws van vorige week dat AB InBev van plan is Heineken op zijn thuismarkt te gaan aanvallen door het merk Bud te lanceren (in de rest van de wereld bekend als Budweiser) was ook geen goed nieuws. Heineken krijgt in de VS met een marktaandeel rond de 5 procent nauwelijks een voet aan de grond en dat heeft veel te maken met de sterke positie aldaar van AB InBev, de grootste brouwer ter wereld. Als Bud ook in de rest van West-Europa de strijdbijl opgraaft, kan dat de volumes van Heineken op het oude continent nog wat meer pijn doen dan een slechte zomer.

Heineken handhaaft echter vooralsnog de verwachting dat de groei van het bedrijfsresultaat over het hele jaar rond de 5 procent zal liggen. Analisten zijn wel wat terughoudender geworden over het aandeel. Verschillende volgers (bron: Bloomberg) verlaagden maandag hun taxaties en koersdoelen.

Het gemiddelde koersdoel ligt met 99 euro nog wel iets boven de huidige koers. Op 97 euro kostte het aandeel Heineken maandag 22 keer de voor dit jaar gemiddeld verwachte winst. De 30 analisten die het aandeel volgen zijn tamelijk verdeeld over Heineken: er staan nu 11 koopadviezen, 15 keer houden en 4 keer verkopen.
Gerelateerde artikelen