VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een staking in de VS trok afgelopen kwartaal de resultaten van AholdDelhaize omlaag. Niet meer dan een kleine verstoring, aldus de top bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De activiteiten in de belangrijkste markt van het concern draaien juist goed.

Het supermarktconcern rapporteerde over het eerste halfjaar een nettowinst van 770 miljoen euro op 32,2 miljard euro omzet. De nettowinst was ruim 5 procent lager dan vorig jaar. Daarbij had het bedrijf nog voordeel van een gunstiger dollarkoers dan vorig jaar. Zonder dit effect was de winstdaling 9,1 procent.

Het bedrijf had last van een staking van elf dagen bij Stop & Shop. Deze had een negatieve impact van 345 miljoen dollar op de omzet en 100 miljoen dollar op de onderliggende winst. Hierdoor daalde de operationele winstmarge in de VS naar 3,6 procent van 4,3 procent vorig jaar.

Kleine verstoring
Bestuursvoorzitter Frans Muller en zijn financiële rechterhand Jeff Carr maakten echter duidelijk dat dit niet meer is dan een kleine verstoring en dat de activiteiten in de VS verder goed draaien.

“Afgezien van Stop & Shop deden al onze merken het heel goed. Als we het bij elkaar optellen hebben we duidelijk marktaandeel gewonnen. Dat is heel goed nieuws”, aldus Muller in een presentatie voor analisten. Hij wees erop dat de omzet in de VS zonder het effect van de staking en andere incidentele invloeden in het tweede kwartaal met 2,3 procent zou zijn gegroeid.

Vooral Food Lion draait goed, aldus de bestuursvoorzitter. De dochter die in de zuidelijke staten aan de oostkust opereert heeft al 27 kwartalen met groei achter de rug.

Doelstelling online blijft staan
De online activiteiten in de VS hadden ook last van de staking en groeiden in het tweede kwartaal met 14 procent. Gekeken over de hele eerste jaarhelft was de online groei even groot. Dat is duidelijk onder de doelstelling van 20 procent die enige tijd geleden is gegeven.

Muller kreeg van analisten dan ook de vraag of dat doel nog haalbaar is en of dat dan inclusief of exclusief de gevolgen van de staking zal zijn. Het antwoord liet weinig ruimte voor twijfel. “De 20 procent is inclusief alle effecten, daar maken we geen voorbehouden. Voor dit kwartaal was het 14 procent, maar 20 procent is een hard getal. Het doel is 30 procent voor volgend jaar.”

De eerder gegeven verwachtingen voor dit jaar bleven dan ook overeind. AholdDelhaize verwacht nog steeds een lichte groei van de onderliggende winst per aandeel en een vrije kasstroom van 1,8 miljard euro.

Inhaalslag kasstroom nodig
Analisten vroegen financieel topman Jeff Carr ook of dat haalbaar is, aangezien de vrije kasstroom in de eerste jaarhelft slechts 351 miljoen euro was. Jazeker, antwoordde Carr. Hij wees onder meer op ‘licht teleurstellende’ ontwikkeling van het werkkapitaal in het eerste halfjaar die zal verbeteren en de timing van belastingbetalingen.

Ondanks een aantal zwakke plekken in de cijfers over het eerste halfjaar, draaien de onderliggende activiteiten van het supermarktconcern goed, aldus de top van het bedrijf. De volgende kwartaalcijfers zullen duidelijk maken of er inderdaad geen vuiltje aan de lucht is.
Gerelateerde artikelen