VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bouwbedrijf Heijmans behaalde in de eerste helft van dit jaar meer winst op minder omzet, door vertragingen en een kritischer aannamebeleid. Heijmans ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, beleggers zetten het aandeel woensdagochtend lager.

De huizenmarkt in Nederland rijst de pan uit, maar de woningverkoop liep bij Heijmans fractioneel terug van 1.065 naar 1.061 stuks. Wel steeg de orderportefeuille licht. De omzet daalde van 780 naar 730 miljoen euro. Bedrijfsresultaat en nettowinst verbeterden wel, maar de netto schuldpositie liep op van 14 naar 23 miljoen euro.

Dat oplopen van de schuldpositie is deels een papieren kwestie. Door de invoering van IFRS 16 Leases worden de activa die worden gehuurd of geleased met ingang van 1 januari 2019 op de balans opgenomen, evenals een leaseverplichting van vergelijkbare omvang. Dit leidt tot een verhoging van de (boekhoudkundige) netto schuld en tot een hoger balanstotaal.


Heijmans heeft last van een vertraagde start en langere doorlooptijden bij enkele binnenstedelijke projecten maar was ook selectiever in het aannemen van nieuw werk. Met name dat laatste pakte goed uit voor de winstmarges van de onderneming. De nettowinst verdubbelde bijna naar 15 miljoen euro.

Heijmans ligt naar eigen zeggen goed op koers om in 2019 een “goed resultaat” neer te zetten: een stijging van de winst ten opzichte van 2018 bij een iets lagere omzet.

Ton Hillen, voorzitter raad van bestuur bij Heijmans zei er op de website van het bedrijf het volgende over: “De positieve start van dit jaar hebben we voortgezet. In de markten waarin we actief zijn, is overwegend voldoende werk, maar het maken van de juiste keuzes bij de order intake blijft cruciaal. Ondanks de lagere omzet, door de vertraagde start bouw bij enkele binnenstedelijke vastgoedprojecten, is een verdere verbetering van het resultaat gerealiseerd. Dit is mede te danken aan ons selectieve aanname beleid. De onderliggende EBITDA exclusief IFRS 16 steeg met 25% naar € 25 miljoen en de netto marge verdubbelde tot 2%. Naast verbetering van onderliggende EBITDA werd dit gerealiseerd doordat we de financieringslasten in de voorbije jaren significant naar beneden wisten te brengen. We zijn goed op weg om van Heijmans weer een robuuste onderneming te maken. Op basis van onze gebalanceerde mix van activiteiten die zich volgens verwachting ontwikkelt, zien we de tweede helft van dit jaar met vertrouwen tegemoet.”

Het aandeel in die robuuste onderneming reageerde woensdagochtend met een koersdaling van zo’n 3 procent, terwijl de rest van de beurs van Amsterdam hoofdzakelijk op winst stond. Beleggers zijn er blijkbaar minder gerust op dan Hillen. Analisten (bron: Bloomberg) voorzien voor Heijmans in 2019 een winst per aandeel van 1,38 euro. Daarmee kost het aandeel slechts 6 keer de winst. De volgers voorspellen bovendien dat de winst per aandeel zal oplopen naar 1,70 euro in 2020 en 1,85 in 2021, dus het wordt nog goedkoper.

Aandelen van bouwbedrijven zijn echter zelden duur, omdat de winstgevendheid door de sterke cyclus van de bouwsector regelmatig een tijdje wegvalt. Heijmans schreef in de periode 2011-2017 zelfs zeven jaren op rij rode cijfers. Maar wellicht zijn na die magere jaren nu de zeven vette jaren aangebroken.

De analisten lijken daar wel in te geloven. De drie die woensdag naar aanleiding van de cijfers hun taxaties aanpasten geven koersdoelen af die ruim boven de huidige koers liggen. Twee (ING Bank en KBC Securities) geven daarbij een koopadvies voor het aandeel Heijmans. Alleen André Mulder van Kepler Chevreux gaat niet verder dan “houden”. 

 




Gerelateerde artikelen