VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ongediertebestrijder Rollins heeft een goede marktpositie in de Verenigde Staten. Het aandeel is niet goedkoop, maar wel een mooie belegging als de prijs nog wat zou dalen, stelt Hendrik Oude Nijhuis in de komende Effect.

Het Amerikaanse Rollins (NYSE ticker ROL) bestrijdt allerlei soorten vier-, zes- en achtpotigen zoals wespen, vlooien, muggen, mieren, kakkerlakken, muizen en ratten. Het bedrijf houdt zich ook bezig met preventie. Daarvoor zijn doorgaans lucratieve contracten te sluiten met hotels, restaurants en ziekenhuizen die zich geen ongedierteplagen kunnen permitteren.

Met name het vlaggenschip van Rollins – ongediertebestrijdingsbedrijf Orkin – geniet een goede reputatie. Deze reputatie en het feit dat dit bedrijf vrijwel overal in de Verenigde Staten aanwezig is maakt Rollins / Orkin een interessante partij om mee samen te werken voor bedrijven die zelf ook op verschillende locaties vestigingen hebben, zoals restaurant- en hotelketens.

Een ander belangrijk voordeel dat Rollins heeft ten opzichte van de concurrentie is dat het bedrijf in de meeste Amerikaanse staten marktleider is. Met relatief veel klanten in een bepaald gebied gaat er minder tijd verloren met reizen en dat voordeel kan aan de klant worden doorberekend. Dit zogeheten locatiegebonden kostenvoordeel verklaart waarom het voor Rollins logisch en aantrekkelijk is juist ook in het bestaande werkgebied sectorgenoten over te nemen.

Financieel vormt Rollins een baken van stabiliteit, de omzet bijvoorbeeld stijgt al meer dan 50 kwartalen op rij. Interessant te weten is ook dat circa 80 procent van de omzet terugkerend is waarbij het dan vooral gaat om jaarcontracten waarbij maandelijks of om de twee of drie maanden inspecties worden gedaan die vooral gericht zijn op preventie van ongedierteplagen.

Dat Rollins een maar weinig kapitaalintensief bedrijf is zorgt ervoor dat de winstgevendheid structureel op een aantrekkelijk hoog niveau ligt. Over het afgelopen jaar bijvoorbeeld komt de Return on Invested Capital uit op 21,9 procent.

Dit is een deel van de analyse van Hendrik Oude Nijhuis over Rollins. Het volledige artikel verschijnt eind deze maand in Effect.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen