VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 9, die deze maand bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor elke Nederlandse belegger relevant zijn. In deze editie een kritische blik op de werkwijze van indexvolgers die zichzelf het etiket ‘duurzaam’ opplakken.

Duurzaam beleggen groeit stormachtig, maar duurzaamheid omzetten in kant-en-klare beleggingsproducten blijkt zo gemakkelijk nog niet. VEB-onderzoek naar alle duurzame ETF’s wereldwijd laat beleggingen zien in de auto-industrie, oliebedrijven en heel veel technologiebedrijven.

Duurzaam beleggen is populairder dan ooit. Het aantal beleggingsfondsen dat expliciet stelt het geld van beleggers te investeren in aandelen van bedrijven die aandacht besteden aan goed ondernemingsbestuur en milieu is nooit hoger geweest en blijft op hoge snelheid doorgroeien, net als het vermogen dat beleggers aan deze fondsen toevertrouwen.

Alleen al in Europa zijn meer dan 2000 beleggingsfondsen beschikbaar die duurzaamheid als belangrijke leidraad hebben. Wat duurzaam precies inhoudt, bepalen de fondsaanbieders grotendeels zelf. Bij gebrek aan regels en standaarden is een wildgroei aan mogelijkheden ontstaan.

Wat kunnen beleggers verwachten van deze duurzame fondsen? Om dat te beoordelen analyseerde de VEB de aangeboden duurzame fondsen.

ETF’s zijn per definitie beursgenoteerd, zodat in principe alle ETF’s wereldwijd voor alle beleggers bereikbaar zijn. Mondiaal zijn nu (eind juli 2019) 222 trackers genoteerd die als duurzaam door het leven gaan. Samen vertegenwoordigen zij een belegd vermogen van circa 50 miljard euro. Afgezet tegen het totale ETF-aanbod van ongeveer 5200 miljard dollar is dit nog altijd zeer beperkt.

Daarnaast in deze Effect:

De stand van zaken in de SNS-procedures zes jaar na de onteigening, analyses aan de hand van de VEB-Barometer van het Franse bouwbedrijf Vinci en het Nederlandse chemieconcern DSM en de beleggingskansen in Japan, waar vergrijzing, lage inflatie en een zwakke groei de economie al jaren parten spelen.

Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.