VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 10, die deze maand bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de Nederlandse belegger relevant zijn. In deze editie een kritische blik op de regeringsplannen voor de vermogensrendementsheffing.

De grootste verandering van de inkomstenbelasting in lange tijd, zo werden de plannen gepresenteerd door het kabinet. Het moest een spaardersfeest worden, maar nadere analyse van de VEB leert dat de uitkomsten voor veel mensen helemaal niet zo gunstig uitvallen.

Het kabinet wil iets doen aan de vermogensrendementsheffing die spaarders en ook beleggers in Nederland al jaren als oneerlijk en te hoog ervaren. Er was al in het regeerakkoord opgenomen dat in deze kabinetsperiode een stelsel van vermogensrendementsheffing op basis van een reëel marktrendement zou worden uitgewerkt. Het zou eerlijker zijn om belastingen beter te laten aansluiten op daadwerkelijk behaalde rendementen, zo was de gedachte. Het nieuwe belastingstelsel zou op 1 januari 2022 moeten ingaan maar stuitte direct op flinke kritiek.

Er komt een scheiding tussen spaargeld en de rest van het vermogen. De heffing over (de rente op) spaargeld gaat zoveel mogelijk aansluiten bij de werkelijke spaarrente en die is momenteel zeer laag. Op het andere deel van het vermogen, de beleggingen, worden hogere heffingen berekend dan in het huidige stelsel. Als die rente weer stijgt, en dat zal ooit gebeuren, zal ook de belastingheffing op spaargeld echter weer toenemen.

Daarnaast in deze Effect:

De laatste ontwikkelingen in de procedure tegen olieconcern BP, analyses aan de hand van de VEB-Barometer van het Franse brillenconcern EssilorLuxottica en het Nederlandse technologiebedrijf TKH en twee lange interviews: met Kim Fournais, de oprichter van de Deense Saxo Bank die hier BinckBank overnam en met Charlotte Bänninger, hoofd assetmanagement bij de Zwitserse bank UBS.

Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen