VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het IMF sprak onlangs van een gesynchroniseerde groeivertraging in de wereldeconomie. De resultaten van Heineken en AkzoNobel die in verschillende landen kampen met moeilijke marktomstandigheden bevestigen dat er geen regio’s zijn waar de economie nog vol op stoom is.

Het IMF stelde eerder deze maand de groeiverwachting voor 2019 voor de wereldeconomie bij naar 3 procent, de zwakste groei sinds de financiële crisis. Volgens het IMF leidt het handelsconflict tot een teruggang van de productie en toont ook de dienstensector in de VS en Europa tekenen van zwakte.

In de handelsberichten van zowel Heineken als AkzoNobel was woensdag te zien dat er inderdaad wereldwijd sprake is van een groeivertraging. Heineken sprak van ‘volatiele’ markten, Akzo van een ‘onzekere’ economische omgeving.

Heineken verlaagt winstverwachting
Heineken stelde zelfs de operationele winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij. Het bierconcern verwacht nu 4 procent winstgroei, waar het eerder had gezegd dat de groei midden in de enkele cijfers zou liggen, dus rond de 5 procent.

Strikt genomen was geen sprake van een winstwaarschuwing, maar zo werd het door de markt wel opgevat. Het aandeel verloor woensdag ruim 2 procent.

In het handelsbericht gaf Heineken ook de cijfers voor de ontwikkeling van de verkochte biervolumes. De groei was in Noord- en Zuid-Amerika slechts 0,4 procent. In Europa nam het volume met een half procent af.

AkzoNobel: omzetkrimp in Amerika en Azië
Bij AkzoNobel daalde het verkochte volume aan verf met 5 procent in het derde kwartaal. Door vooral prijsverhogingen steeg de omzet echter wel met 3 procent.

Bij het verf- en coatingconcern is de omzetontwikkeling ook niet gelijk voor de verschillende regio’s. Over de eerste negen maanden van dit jaar was een omzetkrimp te zien in de VS en in Azië. Vooral de verkoop van decoratieve verf nam in Azië sterk af.

Voor Heineken is Azië juist de markt die de kar trekt. Het verkochte volume nam hier met meer dan 11 procent toe.

Randstad: Japan en India compenseerden voor Europa en VS
Tegenover bepaalde zwakke markten staan dus ook markten waar het nog wel goed gaat. Dat was ook al te zien bij Randstad. De resultaten van de uitzender in Japan, India en een aantal andere opkomende landen, compenseerden die in Europa en de VS. De groeivertraging verloopt dus wel wereldwijd, maar het is zeker niet zo dat elke sector in elk land achteruit holt. Dat is dan het goede nieuws. Maar dat goede markten niet altijd in staat zijn de mindere markten volledig te compenseren blijkt wel bij Heineken.

De cijfers van AkzoNobel, Heineken en Randstad bevestigen wel weer het belang van voldoende spreiding van de activiteiten. Net als van de aandelenportefeuille natuurlijk.




Gerelateerde artikelen