VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR uit New York is een typische ‘compounder’ – een bedrijf met een sterke competitieve positie, aantrekkelijke vooruitzichten voor de langere termijn en met een aandeelhoudersvriendelijk management, schrijft Hendrik Oude Nijhuis in de komende Effect.

KKR is sterk in grote leveraged buyouts (LBO’s; overnames waarbij gebruik wordt gemaakt van veel geleend geld). Waar andere grote beleggers vaak vooral in beursgenoteerde bedrijven beleggen richt KKR zich juist op niet-beursgenoteerde bedrijven.

Het bedrijf is ook bekend dankzij de succesvolle boekverfilming ‘Barbarians at the Gate over de overname van RJR Nabisco in 1988. Die film uit 1993 is voor iedere belegger nog altijd een aanrader. KKR bemoeit zich dikwijls met het gevoerde beleid van de ondernemingen waar het zijn geld in steekt. Klanten van KKR zijn vooral institutionele investeerders zoals staatsfondsen, pensioenfondsen, banken en verzekeraars en het beheerde vermogen bedraagt per eind vorig jaar 195 miljard dollar.

Waar KKR zich aanvankelijk uitsluitend bezighield met leveraged buyouts is het bedrijf tegenwoordig beter te beschouwen als een investeringsmaatschappij met een breed aanbod aan diensten en fondsen voor institutionele beleggers. Aantrekkelijk is dat een substantieel deel van de bezittingen op de balans geïnvesteerd is in de fondsen die beheerd worden – en naar verwachting in waarde zullen toenemen – terwijl de inkomsten naar verwachting eveneens zullen groeien.

De marktpositie van KKR is behoorlijk sterk. Belangrijk hierbij zijn onder meer het aanzienlijke bedrag dat nu reeds wordt beheerd en de vele connecties die het bedrijf gedurende decennia heeft opgebouwd. Mede vanwege de sterke balans is KKR één van slechts een handvol bedrijven dat in staat is zeer grote financiële transacties te doen.

Wat betreft het kunnen doen van dit soort transacties mag de Capital Markets Group niet onvermeld blijven. Dit onderdeel van KKR ondersteunt bij het bij elkaar brengen van partijen bij grote transacties (‘syndicate deals’), helpt bij het verlagen van de kapitaalskosten van ondernemingen en komt bovendien met strategieën om de inkomsten te optimaliseren.

Het volledige artikel van Hendrik Oude Nijhuis over KKR leest u in Effect 12, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen