VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Effect 12, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer vol verhalen en analyses die voor de Nederlandse belegger relevant zijn. In deze editie een kritische blik op de manier waarop de grootste beursgenoteerde ondernemingen in Nederland hun bestuurders belonen.

Belonen naar prestatie. Op die manier verantwoorden bedrijven de miljoenenbonussen van hun bestuurders. In de praktijk blijken variabele beloningen op een veel te korte periode te zijn gebaseerd om echt prestaties te kunnen meten.

Een goed voorbeeld is Nancy McKinstry, topvrouw van mediaconcern Wolters Kluwer, die tot de best betaalde bestuurders van het Damrak behoort. Ze heeft dat vooral te danken aan de ‘langetermijnbeloningen’ die ze de afgelopen jaren ontving. Zo mocht ze begin dit jaar 13 miljoen euro op haar rekening bijschrijven op basis van haar prestaties tussen 2016 en 2018. Die beloning werd niet alleen in aandelen uitgekeerd, maar is ook sterk afhankelijk van het aandeel Wolters Kluwer.

Circa veertig procent van de 13 miljoen euro die eerder dit jaar werd uitgekeerd, was het directe gevolg van de spectaculair gestegen koers van het aandeel in het uitgeversconcern.

Maar wat heeft de koers eigenlijk zo sterk doen oplopen? Wanneer we het aandelenrendement van Wolters Kluwer over de afgelopen 3 jaar ontleden blijkt dat een groot deel van dat rendement het gevolg is van lage verwachtingen aan het begin van haar laatste beloningsperiode en de gedurende de periode fors gestegen verwachtingen voor de toekomst.

In beleggerstermen had het aandeel Wolters Kluwer aan het begin van haar laatste beloningsperiode een hoge earnings yield en zag het de afgelopen jaren daarbovenop een forse multiple-expansie. Slechts een deel van het aandelenrendement over de afgelopen drie jaar is dan ook het directe gevolg van operationele verbeteringen, zoals een gestegen omzet en winstgevendheid.

Dit illustreert dat forse bonussen lang niet altijd het gevolg zijn van directe operationele en financiële prestaties.

Daarnaast in deze Effect: Een analyse aan de hand van de VEB-Barometer van het Franse autoconcern Groupe PSA, beleggen in bosbouw met Amerikaanse ‘timber REITS’, het aandeel in investeringsmaatschappij KKR dat zelf ook een prima belegging blijkt en een interview met Joep van Beurden, de topman van smallcap Kendrion.

Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.