VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aalberts stond altijd bekend als een bedrijf dat vooral bezig was met kralen rijgen: bedrijven kopen die vervolgens zelfstandig bleven opereren. Eerder dit decennium werden al stappen gezet om de werkmaatschappijen dichter bij elkaar te brengen. Nu gaat het bedrijf nog meer focus aanbrengen en zich richten op organische groei.

Tijdens een investeerdersdag scherpte het bestuur van Aalberts deze week de koers voor de komende drie jaar aan. De boodschap van meer focus en meer investeringen viel goed op de beurs: het aandeel ging in de dagen na de presentatie enkele procenten omhoog. Zes conclusies uit de presentatie.

1.Grote kansen dankzij grote trends
De overkoepelende boodschap was dat Aalberts grote kansen heeft dankzij een aantal grote trends. “Snelle urbanisatie, klimaatverandering, grondstoffenschaarste, het ‘internet of things’. We hebben fantastische kansen voor het grijpen. Daarvoor moeten we nichetechnologieën kiezen om meer en meer unieke marktposities te krijgen”, aldus bestuursvoorzitter Wim Pelsma. Hij riep zijn gehoor, vooral bestaande uit analisten, op zich te verdiepen in de verschillende trends.

2.Minder producten, minder markten
Op dit moment heeft Aalberts nog vijftien productgroepen en bedient het tien eindmarkten. Dit gaat terug naar vijf productgroepen en vier markten. Pelsma noemde twee markten nadrukkelijk, die voor milieuvriendelijke gebouwen en die in de halfgeleiderindustrie (‘semicon’). “Zestig procent van onze omzet komt uit milieuvriendelijke gebouwen. We moeten die positie uitbouwen. Semicon was 2 procent van de omzet en is nu bijna 8 procent. Dat gaan we verdubbelen. Als we deze posities willen bereiken moeten we maatregelen nemen. We kunnen niet overal in investeren.”

3.Meer desinvesteringen
Aalberts heeft de afgelopen jaren al behoorlijk wat onderdelen verkocht en daar gaat het mee door. Tot en met 2022 gaat nog eens 300 tot 350 miljoen euro aan omzet in de etalage. “Wij willen marktleiders zijn met het vermogen om prijzen te bepalen. We zijn erachter gekomen dat we onderdelen hebben die het veel minder goed doen dan verwacht. Om een sterker en beter Aalberts te bouwen moeten we onze focussen en de plannen waarmee we het goed doen versnellen”, zei Pelsma.

4.Meer investeringen in eigen producten
De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling gaan omhoog van nu 3 naar 4 procent van de omzet. Dat betekent meer investeringen (capex), 140 tot 160 miljoen euro per jaar. Vorig jaar bedroeg de capex ruim 134 miljoen euro, in 2017 nog maar 118 miljoen euro. Dit moet leiden tot meer innovaties en hogere opbrengsten uit innovaties. Het aandeel in de omzet dat uit innovaties komt moet omhoog naar 20 procent. Dat betekent dat 20 procent van de omzet bestaat uit producten of diensten die minder dan vier jaar oud zijn.

5.Nadruk op organische groei
Aalberts verwacht wel voor 100 tot 200 miljoen euro aan omzet overnames te doen, maar daar ligt niet de nadruk, aldus Pelsma. “We geloven dat we veel kansen hebben voor organische groei, daar gaan we de focus meer en meer op leggen. Daarnaast zullen we kleinere overnames doen.” Hij zei ook dat grote strategische overnames minder waarschijnlijk zijn door de hoge prijzen.

6.Margeverbetering op de korte en lange termijn
Financieel topman Arno Monincx presenteerde de uitkomsten van een rekenmodel als Aalberts inderdaad innovatiever en efficiënter wordt en de groei versnelt. Hij spiegelde een verbetering van de operationele winstmarge voor van 1,3 tot 1,9 procent. Uitgaande van de omzet van 2018 gaat het dan over 35 tot ruim 53 miljoen euro extra winst in 2022.

Daarbij lieten beide topmannen niet na te benadrukken dat 2022 slechts een eerste tussenstop is. “Het stopt niet na 2022”, zei zowel Monincx als Pelsma meerdere keren in de presentatie.

 

 




Gerelateerde artikelen