VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ahold Delhaize neemt de distributie in de VS meer in eigen hand en investeert daarvoor 480 miljoen dollar. Het levert een kostenbesparing op en geeft het supermarktconcern meer controle over de keten. In de uitleg die het bedrijf over deze stap geeft klinkt ook optimisme door. Of dat terecht is, moeten beleggers nog maar afwachten.

Supermarktconcern Ahold Delhaize maakte deze week bekend dat het drie distributiecentra koopt van C&S Wholesale Grocers, er twee gaat leasen en er ook nog twee gaat bouwen.

De investering bedraagt in totaal 480 miljoen dollar waarvan 410 miljoen dollar een impact heeft op de kaspositie. Deze komt bovenop de ‘gewone’ investeringen die Ahold Delhaize jaarlijks doet. Het zwaartepunt komt volgend jaar als de uitgave 300 miljoen dollar bedraagt.

Deze stappen moeten Ahold Delhaize meer controle over de distributieketen geven. Kevin Holt, bestuursvoorzitter van Ahold Delhaize USA sprak van een volledig geïntegreerd distributiemodel dat het bedrijf zelf aanstuurt.

“Dit zal resulteren in efficiency en, het belangrijkste, beschikbaarheid van producten en versheid voor de klanten van onze merken, waar, wanneer en hoe ze willen winkelen”, aldus Holt.

Op deze punten is alleen ook wel wat af te dingen. Zo klinkt het natuurlijk aantrekkelijk om zelf de controle over de keten in handen te nemen. De partij van wie Ahold Delhaize het overneemt, C&S Wholesale Grocers, is echter wel een serieuze speler.

Het is volgens Forbes nummer tien op de lijst van grootste niet-beursgenoteerde bedrijven van de VS. Met 27 miljard dollar omzet is het ook de grootste ‘groothandelaar in boodschappen’ en bovendien de zelfverklaarde ‘industry leader in supply chain innovation’.

Het bedrijf investeert flink om klanten beter te kunnen bedienen. In september kondigde het bijvoorbeeld nog aan dat het een zelflerend platform lanceert dat veel meer zicht moet geven op het stuk van de keten dat C&S doet.

“Het tempo van de veranderingen in de supermarktsector blijft versnellen. C&S is goed gepositioneerd om partners te steunen en waarde en innovatie naar hun activiteiten te brengen”, zei bestuurder Chris Smith van het bedrijf toen. Hier klinkt een visie in door die lijkt op die van Holt van Ahold Delhaize.

Dan is er het argument van efficiency. Ahold Delhaize rekende investeerders een kostenbesparing voor van 100 miljoen dollar per jaar vanaf 2022. Zo is de investering van 480 miljoen euro natuurlijk snel terugverdiend.

Daarvoor geldt natuurlijk dat het niet zo is dat deze besparingen alleen maar gerealiseerd kunnen worden als Ahold Delhaize de distributie zelf doet. Er lijkt op zich geen reden te zijn waarom dit niet in een samenwerking zou kunnen.

Flinke kostenbesparingen en meer controle, het klinkt goed, maar als het altijd beter was om alles zelf te doen, was er de afgelopen decennia niet de beweging geweest dat bedrijven zich steeds meer concentreren op waar ze goed in zijn. Groothandel en detailhandel zijn toch wezenlijk verschillende activiteiten. Dus hoewel het een logische stap lijkt, is Ahold Delhaize erg optimistisch over de voordelen ervan. Uitbreiding van het activiteitenpalet wordt door beleggers vaak als een risico gezien. De terughoudende koersreactie op het nieuws bevestigde dat.

 
Gerelateerde artikelen