VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De AEX begon de laatste hele beursweek van 2019 met een klein verlies, maar belangrijker nieuws op de maandagmorgen was dat Euronext op de valreep van het decennium de samenstelling van de indices nog veranderde.

Technologie-investeerder Prosus werd opgenomen in de AEX, ten koste van maaltijdbezorger Takeaway. Prosus is een dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse Naspers en is op de beurs zo’n 20 keer zoveel waard als Takeaway, dus dat het pas sinds september hier genoteerde Prosus in de hoofdgraadmeter zou worden opgenomen was geen verrassing (). Het was de grootste beursgang ooit in Amsterdam, en alleen Shell en Unilever zijn meer waard.

Chauvinistische beleggers zijn niet blij met de opname van Prosus, want er is behalve de NV-structuur en de in Helmond geboren topman Bob van Dijk maar weinig Nederlands aan. Het bedrijf is vooral zoveel waard omdat het een belang van 31 procent heeft in het grote Chinese internetbedrijf Tencent, dat een beurswaarde heeft van 460 miljard dollar. Daarnaast zitten er verschillende deelnemingen in Russische en Duitse bedrijven in Prosus, en een hele rits belangen in relatief kleine ‘start-ups’.

Behalve in de AEX zat Prosus Takeaway in december ook dwars door meer te bieden op de Britse maaltijdbezorger Just Eat. Vermoedelijk wordt in januari bekend wie de winnaar wordt van dat overnamegevecht. De chauvinisten hopen dat het oer-Nederlandse Takeaway die slag wint. Die kans nam vorige week toe nadat Takeaway een sterk verbeterd bod neerlegde dat neerkomt op 9,16 pond per aandeel Just Eat. Prosus bied 8 pond in contanten, het bod van Takeaway is deels in aandelen.

Ook in de andere indices veranderde het een en ander. Doordat Takeaway naar de Midkapindex degradeerde, zakte TomTom naar de Smallcapindex. Daar verdween de Haagse zakenbank NIBC en werd het Duitse biotechnologiebedrijf Vivoryon Therapeutics opgenomen. Hiermee heeft de Amsterdamse smallcapindex weer 25 namen, want dat was sinds het beëindigen van de notering van BinckBank niet meer het geval.

 
Gerelateerde artikelen