VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Triodos Vastgoedfonds verdwijnt op 10 januari van de beurs van Amsterdam. Aandeelhouders kunnen op maandag 6 januari voor het laatst in het fonds handelen.

De handel in de aandelen van het duurzame vastgoedfonds in liquidatie zal op dinsdag 7 januari 2020 worden geschorst. De beurshandel zal moeten plaatsvinden in onzekerheid over de slotuitkering die rond 10 januari 2020 zal moeten plaatsvinden. Op 30 september 2019 liet Triodos Vastgoedfonds (TVG) met de nodige voorbehouden weten dat deze slotuitkering tussen de 58 en 62 cent zou bedragen.

Triodos Vastgoedfonds was, in eigen woorden, een actief beheerd impactfonds, dat streefde naar verduurzaming van vastgoed. TVG ging in 2004 van start met een (voor splitsingen gecorrigeerde) koers van 6,25 euro. Daar blijft dus ongeveer 3,20 euro van over. Sinds 2006 is wel ieder jaar dividend uitgekeerd, maar ondanks dat is het totaalrendement voor de belegger van het eerste uur zo goed als nihil.

TVG hield op 29 oktober 2019 een bijzondere aandeelhoudersvergadering waar de aandeelhouders hebben ingestemd met het ontbinden van het fonds.

Teleurgestelde beleggers
Eerder sloot TVG op 3 september 2019 een overeenkomst tot verkoop van het pand aan de Herengracht aan HighBrook Investors, een private equity partij. De overige panden in de portefeuille worden verkocht aan een stichting die doorgaat met het duurzaam exploiteren van de portefeuille. Opbrengst in totaal: 117 miljoen euro, volgens TVG “boven boekwaarde”.

Op 7 oktober 2019 ontvingen de aandeelhouders een eerste uitkering van 2,60 euro per aandeel. Rond 10 januari 2020 volgt, zo is kennelijk nog steeds het plan, nog een slotbetaling tussen de 58 en 62 cent per aandeel.

Voor veel aandeelhouders was de opbrengst een teleurstelling, zie hier voor de voorgeschiedenis.

Ongebruikelijke onzekerheid
Het is ongebruikelijk dat de notering van een beursfonds eindigt terwijl in de markt onzekerheid is over de hoogte van een significante slotuitkering.

Deze week moet blijken of TVG bij de laatste uitkering voldoet aan de op 30 september 2019 medegedeelde bandbreedte. “After the interim payment, the fund will retain an amount in cash of approximately EUR 11 million, of which the ongoing obligations of the fund until settlement will be deducted. The final payment is expected to be EUR 0.58 to EUR 0.62 per share but might be lower in case new obligations arise or existing obligations turn out to be higher than anticipated.”

Op grond van de Verordening Marktmisbruik is een beursfonds (kort gezegd) verplicht mededelingen te doen over informatie waarvan openbaarmaking significante invloed zou kunnen hebben op de beurskoers. TVG heeft het bericht van 30 september 2019 niet gecorrigeerd.