VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het omslagverhaal van Effect 2, die op 28 januari verschijnt, is een grondige analyse van het belangrijkste kengetal dat beleggers gebruiken: de koers-winstverhouding. Die blijkt nogal wat haken en ogen te hebben.

Voor beleggers die snel bedrijven willen vergelijken is de koers-winstverhouding (kw) traditioneel één van de favoriete hulpmiddelen. Dat blijkt in de praktijk vaak een slechte keuze.

Want sterk stijgende koersen zijn niet altijd het gevolg van overdreven optimistische beleggers, soms gaan koersen terecht omhoog. En die ‘winst’, hoe is die eigenlijk berekend? Wie het financiële nieuws de laatste maanden gevolgd heeft, weet dat er veel kritiek is op de wildgroei aan verschillende winstbegrippen die bedrijven hanteren. Van ebitda tot beia en winst na aftrek van allerhande bijzondere kosten, bedrijven lijken er een sport van te maken om hun winst zo uniek voor te stellen dat deze moeilijk te doorgronden is.

Beleggers moeten daarom niet blind voor de aandelen met de laagste koers-winstverhoudingen gaan.

Dat een hoge kw een uitstekend rendement op de beurs niet in de weg hoeft te staan, leert de casus ASML. Beleggers betalen een hoge prijs voor de chipmachinefabrikant uit Veldhoven, maar die heeft een unieke dominante positie in de wereldwijde halfgeleiderindustrie. Het is het enige bedrijf ter wereld dat met zeer complexe technologie op industriële schaal de nieuwste generatie chipmachines kan bouwen. Dat zorgt voor een sterke groei en ruime winstmarges. Een hoge kw hoort daarbij.

Daarnaast in Effect 2:
Een interview met VEB-directeur Paul Koster over (onder meer) de gevolgen van de klimaatcrisis voor beleggers, een fundamentele blik op het Duitse aandeel Henkel, een interview met RoodMicrotec-topman Martin Sallenhag over de chipsector in het algemeen en zijn bedrijf in het bijzonder en hoe de aangekondigde beursbelasting in Duitsland beleggers rendement zal gaan kosten.

Verder natuurlijk de vaste columns en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.