VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Signify heeft een zwak 2019 achter de rug. De enige opsteker was de hoge vrije kasstroom. Dat komt goed uit net voor afronding van de overname van het Amerikaanse Cooper Lighting.

In 2019 had Signify last van de zwakke economie door onder meer de onzekerheid over de handelsoorlog en de brexit, zo bleek uit de jaarcijfers. De omzet van vrijwel alle onderdelen nam af. Toch was het aandeel vorige week vrijdag met een winst van 7 procent de grote winnaar in de Amsterdamse Midkapindex.

Krimp bij professional, LED en traditionele lampen
De divisie professional, met circa 40 procent van de omzet de grootste van Signify, had last van moeilijke marktomstandigheden in India en China. Daarnaast was ook de vraag uit de VS zwak. Deze divisie die de zakelijke markt bedient met onder meer geavanceerde totaaloplossingen boekte een omzetkrimp van 1,7 procent.

De omzet van de LED-divisie, bijna een derde van de onderneming, daalde in vergelijking met 2018 met 1,1 procent. De vraag was in alle regio’s zwak. Tegelijkertijd nam de omzet uit traditionele lampen, een sterk krimpende maar nog wel winstgevende activiteit, met ruim een vijfde af.

Een lichtpunt was het onderdeel ‘Home’ dat onder meer het consumentensysteem Philips Hue verkoopt. Hier nam de omzet met 11,3 procent toe. Home is echter ook veruit de kleinste activiteit van Signify (7 procent van de omzet) en heeft ook de dunste winstmarges: 3,8 procent tegen 10,4 procent voor de hele onderneming.

Sterke vrije kasstroom dankzij eenmalige posten
Hoewel 2019 dus geen groei bracht, was er wel een financiële opsteker: de vrije kasstroom. Die bedroeg over het hele jaar 526 miljoen euro. Dat was aanzienlijk meer dan in de voorgaande drie jaar (300 tot 400 miljoen euro).

Dit was voor 71 miljoen euro een gevolg van de invoering van nieuwe boekhoudregels (IFRS 16). Daarnaast is de verbetering te danken aan een reductie van het werkkapitaal met 148 miljoen euro. Signify realiseerde die door te schuiven met zijn betalingen. Vooral de post crediteuren liep flink op.

Beide ontwikkelingen zijn niet structureel en de verbeterde vrije kasstroom dus ook niet. Signify voorspelt voor dit jaar een vrije kasstroom van minstens 6 procent van de omzet. Uitgaande van 6,2 miljard euro omzet komt dat neer op zo’n 370 miljoen euro en dat is vergelijkbaar met eerdere jaren.

Door de eenmalig sterke kasstroom is de financiële positie van Signify echter wel solide gebleven. Daar komt binnenkort echter verandering in met de overname van het Amerikaanse Cooper Lighting. Deze kost 1,4 miljard dollar en Signify financiert dit volledig met schuld.

Er komt dus een flinke vergroting van de schuldpositie aan. Zo bekeken komt het goed uit dat de financiën in het moeilijke jaar 2019 nog zijn versterkt. Wellicht was dat de reden van de koerssprong.

 

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen