VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor een bedrijf telt uiteindelijk maar één ding: groei. Dit was de boodschap die vertrekkend Heineken-bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer investeerders en daarmee indirect zijn opvolger kort na aankondiging van zijn vertrek meegaf.

Deze week werd bekend dat Dolf van den Brink, nu de hoogste baas van Heineken in Azië Van Boxmeer in juni zal opvolgen. De huidige bestuursvoorzitter maakte na aankondiging meteen duidelijk hoe hij de toekomst van Heineken ziet. Het bedrijf moet blijven groeien.

Kansen Heineken komende tien jaar
“In deze industrie zal een bedrijf dat niet groeit sterven. Ik weet geen alternatief”, zei de topman tijdens een analistencall over de jaarcijfers. Hij had de vraag gekregen waar voor Heineken de kansen liggen in de komende tien jaar.

Heineken zal per markt scherp moeten kijken wat de beste aanpak is om dat voor elkaar te krijgen, ging Van Boxmeer verder. In opkomende landen is nog ruimte voor groei van de grote, internationale biermerken. In ontwikkelde markten daarentegen zal het aanbod juist verder moeten uitbreiden met bijvoorbeeld meer speciaalbieren.

Van Boxmeer sluit ook niet uit dat het bedrijf meer andere producten dan bier gaat verkopen. “Onvermijdelijk ligt er de vraag ga je verder dan bier? Die is wereldwijd nog grotendeels onbeantwoord, maar kan land voor land wel worden beantwoord.”

Zonder over zijn spreekwoordelijke graf heen te willen regeren sloeg Van Boxmeer zo toch wat piketpaaltjes voor zijn opvolger. Die kwamen naast de resultaten van vijftien jaar Van Boxmeer. Daarin werd de bierbrouwer namelijk een slag groter.

Geen jaar dat omzet niet steeg
Omzet en winst per aandeel zijn vanaf 2005 met grofweg 150 procent toegenomen. Daarbij was er ook geen enkel jaar dat de omzet niet steeg, zelfs niet in de crisisjaren 2008 en 2009, al was dat voor een deel het gevolg van de overname van activiteiten van Scottish & Newcastle. Het dividend is in deze periode ook nog eens drie keer over de kop gegaan.

2019 paste in de trend onder Van Boxmeer
Het laatste volledige jaar onder Van Boxmeer paste naadloos in de trend. De netto omzet van Heineken nam vorig jaar met 6,6 procent toe tot bijna 24 miljard euro. Dat was te danken aan een groei van de verkochte biervolumes en een toename van de prijzen.

Het merk Heineken groeide met 8,3 procent. Dat was nog weer beter dan de groei in 2018 wat al het beste jaar in een decennium was.

Met de resultaten gaat Van Boxmeer straks de geschiedenis in als de topman onder wie Heineken flinke stappen vooruit heeft gezet. Hij lijkt zichzelf ook zo te willen profileren. Het is aan de nieuwe bestuursvoorzitter Van den Brink om op deze erfenis verder te bouwen.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen