VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Amerikaanse chipmachinemaker Applied Materials kwam deze week met beter dan verwachte eerste kwartaalcijfers en gaf bovendien aan dat het niet verwacht dat het coronavirus de resultaten in 2020 negatief zal beïnvloeden. Dat lijkt goed nieuws voor de sector.

Woensdag nabeurs kwam Applied Materials (ticker AMAT) met het eerste kwartaalbericht van het gebroken boekjaar, dat bij de Amerikanen al in oktober wordt afgesloten.

De toeleverancier van bedrijven als Samsung, Intel en TSMC boekte een omzet van 4,2 miljard dollar, 11 procent meer dan een jaar eerder. Voor het lopende tweede kwartaal denkt Applied Materials een omzet van tussen de 4,1 miljard en 4,5 miljard dollar te kunnen halen, waardoor analisten hun taxaties kunnen gaan opschroeven, want die gingen gemiddeld uit van 4 miljard dollar.

De nettowinst kwam uit op 892 miljoen dollar, bijna 16 procent meer dan een jaar eerder. Per aandeel werd 0,98 dollar verdiend, 6 cent meer dan verwacht. Het aandeel steeg woensdag in de handel nabeurs zo’n 2 procent op de cijfers.

De Amerikaanse chipmaker Intel (Nasdaq ticker INTC) toonde zich eind vorige maand nog voorzichtig over het lopende eerste kwartaal, maar het recordresultaat in het vierde kwartaal leverde beleggers wel een dividendverhoging op.

Intel kost slechts 14 keer de winst over de afgelopen 12 maanden en dat aandeel heeft met 2 procent een bescheiden dividendrendement. Het dividendrendement van Applied Materials is nog lager, en de koers-winstverhouding hoger, maar sinds Effect 2 van dit jaar weet u dat de koers-winstverhouding niet alles zegt.

Applied Materials is minder gevoelig dan een bedrijf als Intel voor de cyclus van de chipsector. Dat mag terug te zien zijn in de waardering van de aandelen. Waar Intel 13,6 keer de winst kost die voor dit jaar door analisten (bron: Bloomberg) wordt verwacht, betalen beleggers 16,4 keer de winst voor Applied Materials. Ook het analistengilde staart zich niet blind op de koers-winstverhouding want er zijn meer koopadviezen voor Applied Materials (83 procent van de adviezen) dan voor Intel (35 procent).

Zowel Applied Materials als Intel was in de afgelopen jaren goed winstgevend in termen van bruto (EBITDA) marge en rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROIC), maar Applied verdient de hogere waardering en de vele koopadviezen vooral vanwege de (gemiddeld) duidelijk hogere groeivoet van zowel omzet als nettowinst en dividend. Op basis van de ‘PEG-ratio’ is Applied Materials veel aantrekkelijker dan Intel, maar ook dan het Nederlandse succesverhaal ASML.

Applied Materials heeft de laatste jaren een beduidend hoger rendement op het geïnvesteerde kapitaal behaald dan ASML en Intel. Maar de optimistische toon die het bedrijf bij de laatste kwartaalrapportage aanslaat, is waarschijnlijk goed nieuws voor de hele chipsector.

 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen