VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winst, marges, omzetgroei, de aandelenkoers, bij PostNL lopen bijna alle lijnen naar beneden. Het aandeel naderde na de publicatie van de jaarcijfers de laagste stand ooit. De vooruitzichten voor de pakketbezorging waar het bedrijf het van moet hebben waren ook niet echt sterk.

De onderliggende winst (underlying cash operating income) van PostNL bedroeg vorig jaar 176 miljoen euro, tegen 188 miljoen euro in 2018. Een beperkte winstgroei uit pakketten kon een flinke krimp uit postbezorging niet compenseren.

Vier jaar winstdalingen
Het was het vierde jaar op rij van winstdalingen: in 2015 maakte PostNL nog 305 miljoen euro onderliggende winst. Terwijl de post-divisie kromp liep de winstmarge daar terug. Tegelijkertijd vertaalde de groei in de pakketvolumes zich niet een-op-een in groei onder aan de streep en liep ook daar de winstmarge terug.

Aan de winstgevendheid van de pakketdivisie gaat PostNL nu wat doen. Er wordt een aantal maatregelen genomen die neerkomen op prijsverhogingen. Zo wordt het duurder om pakketten te versturen tijdens piekperiodes, zoals Sinterklaas en Kerst. Verder worden zwaardere pakketten duurder en wil PostNL prijsverhogingen afspreken op het moment dat contracten moeten worden verlengd.

Klanten nemen bezorger erbij
Dat zal echter wel een impact hebben op het marktaandeel. Sommige klanten zullen naast PostNL een andere bezorgdienst inhuren. Het bedrijf verwacht dan ook dat het pakketvolume dit jaar langzamer zal groeien dan de markt.

De volumegroei raamt het bedrijf op 7 tot 9 procent. Dat zou echter wel de kleinste toename zijn in bijna een decennium. Om een idee te geven, in 2018 nam het pakketvolume nog met meer dan een vijfde toe en vorig jaar met bijna 13 procent.

Nog een jaar winstdaling
De hogere prijsstelling zal ook nog niet leiden tot een beter resultaat over 2020. De invoering van de wet DBA die flexibele arbeid verder reguleert en de pensioenverplichtingen gooien roet in het eten. Het nieuwe operationele winstcijfer waar PostNL voortaan op stuurt zal over dit jaar lager uitvallen. Dat wordt dus het vijfde jaar op rij met een dalende winst.

De cijfers en vooruitzichten konden op de beurs bepaald niet overtuigen. Het aandeel PostNL zakte maandag na de opening bijna 9 procent en naderde de laagste stand ooit, die in juni vorig jaar werd bereikt. In de loop van de dag krabbelde de koers wel wat op maar het ooit zo trotse nationale postbedrijf is nog maar net 700 miljoen euro waard. Het vertrouwen dat de opgaande lijn op korte termijn weer wordt ingezet lijkt bij beleggers helemaal weg. Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen