VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het omslagverhaal van Effect 3, die deze week verschijnt, is een grondige analyse van de drie grote Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen. Die hebben een topjaar achter de rug, maar euforie is er allerminst.

Het is de vraag wie de beste kansen heeft om zichzelf opnieuw uit te vinden, in deze tijden van de opkomst van elektrisch rijden.

Volkswagen-topman Herbert Diess vreest dat het autoconcern uit Wolfsburg het lot van Nokia beschoren is. Het Finse concern zag technologische ontwikkelingen te laat aankomen en speelt inmiddels geen rol van betekenis meer op de markt van mobiele telefoontjes.

De waarschuwing komt na een jaar waarin Duitse autobouwers meer auto’s dan ooit wisten te verkopen. BMW, Audi en Mercedes verkochten ondanks verhalen over het einde van het autotijdperk uitstekend. Een wereldwijd krimpende automarkt, de komst van deelauto’s, ridesharing via Uber, Lyft en Didi, en de dieselschandalen, het lijkt de Duitsers (nog) niet echt te deren.

Het topjaar kent wel een keerzijde. BMW, Daimler en Volkswagen verkochten vooral meer Sport Utility Vehicles (SUV’s), en dat zijn bepaald niet de meest zuinige auto’s. Hoewel er momenteel meer elektrische auto’s dan ooit verkocht worden, wordt de CO₂-winst hiervan tenietgedaan door SUV’s met een grotere brandstof uitstoot. De immens populaire SUV’s kunnen dan ook door de komst van nieuwe EU-regels wel eens kostbaar blijken voor deze autobouwers.

Nieuwe Europese regels leggen vanaf volgend jaar een uitstootlimiet van 95 gram CO₂-per kilometer op voor het grootste deel van de nieuwe wagens. Het adviesbureau PA Consulting becijferde de mogelijke gevolgen voor autobouwers van deze nieuwe regelgeving als er geen actie wordt ondernomen. Miljardenboetes liggen dan in het verschiet.

De noodzaak tot emissieverlaging is een extra argument voor autobouwers voor de transitie naar elektrisch rijden. Duitse autobouwers zullen zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Voor beleggers roept dit de vraag op wie van het Duitse drietal het beste de aanstaande storm zal doorstaan.

Daarnaast in Effect 3: Een interview met Wereldhave-topman Matthijs Storm over de draai die het vastgoedconcern onder zijn leiding zal moeten gaan maken, een fundamentele blik op het Amerikaanse aandeel Amazon, het Duitse autoverhuurbedrijf Sixt en de manier waarop Nederlandse banken en brokers tekortschieten bij het distribueren van dividend op Franse aandelen.

Verder natuurlijk de vaste columns en rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word voor slechts 75 euro per jaar lid van de VEB, dan ontvangt u Effect iedere maand.