VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accell had een tegenvallende tweede jaarhelft. De omzetgroei zakte wat in en het werkkapitaal liep op. Of een eerder afgesproken winstdoelstelling was gehaald, liet het bedrijf in het midden.

Over heel 2019 boekte Accell een omzetgroei van 7,5 procent tot ruim 1,1 miljard euro. Daarmee is het doel voor 2022 van 1,4 tot 1,5 miljard euro omzet nog in zicht. De tweede helft van het jaar was echter wel minder dan de eerste helft: 5,7 procent tegen bijna 9 procent.

Duitstalige landen vielen tegen
Vooral de omzetgroei in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland viel tegen. De omzetgroei in de laatste zes maanden was daar slechts 2,6 procent. Accell wijt dat aan vertraging van de introductie van nieuwe modellen.

Op het eerste gezicht niet zo schokkend, maar het lijkt erop dat het wel degelijk flink doorwerkt in de financiële positie en de resultaten. Zo meldde Accell een flinke stijging van het werkkapitaal als gevolg van de tegenvallende verkopen.

Financiële positie zwakker
“Het werkkapitaal nam toe door aanzienlijk hogere voorraden als gevolg van vertraagde introducties door nieuwe fietsmodellen en lager dan verwachte verkopen in de tweede helft van 2019”, aldus bestuursvoorzitter Ton Anbeek hierover.

Uitgaande van de gegevens die Accell erover gaf (werkkapitaal als percentage van de omzet) en de omzetcijfers over 2019 en 2018 bedroeg de werkkapitaaltoename zo’n 80 miljoen euro.

Dit leidde ertoe dat de nettoschuld flink opliep: van 151,8 miljoen euro eind 2018 naar 235,1 miljoen euro eind vorig jaar. De verhouding tussen de nettoschuld en de operationele winst (net debt/ebitda) bedraagt nu 3,6 tegen 2,2 een jaar eerder.

Deze schuldratio is vaak onderdeel van de convenanten, de afspraken met de kredietverstrekkers. Dat is bij Accell niet het geval. Het bedrijf zei dat het voldoet aan alle ratio’s die wel gelden. Desondanks is duidelijk dat de financiële positie het afgelopen jaar en dan vooral in de tweede jaarhelft, verzwakt is.

Winstdoel niet gerapporteerd
Daarnaast is niet duidelijk hoe het ervoor staat met een halverwege het jaar afgegeven winstdoel. Bij de halfjaarcijfers liet Accell weten dat een specifiek cijfer voor de operationele winst zou toenemen in 2019. Het ging om de winst voor belastingen en rente (EBIT) van de kernactiviteiten exclusief eenmalige posten.

In de eerste jaarhelft bedroeg dit cijfer 57,8 miljoen euro, 7 procent meer dan een jaar eerder. In de rapportage over het hele jaar ontbrak het cijfer echter. Accell meldde enkel dat de EBIT voor het hele bedrijf exclusief eenmalige posten vorig jaar met een paar procent was gedaald.

Wellicht dat het jaarverslag over 2019, dat nog niet op de website staat helderheid zal scheppen. Maar het lijkt erop dat een tegenvallende tweede jaarhelft een flinke impact heeft gehad. Of het veel beter zal worden in de eerste helft van 2020 is nog maar de vraag, Accell waarschuwde ook al voor mogelijk langere levertijden als gevolg van de Corona-uitbraak.

Financieel topman Ruben Baldew liet telefonisch weten dat de uitgesproken winstverwachting is gerealiseerd. De operationele winst (EBIT) exclusief de eenmalige posten gemaakt in verband met het afstoten van de Noord-Amerikaanse activiteiten bedroeg 54,8 miljoen euro.
Gerelateerde artikelen