VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accell had een tegenvallende tweede jaarhelft. Daardoor liepen de voorraden en het werkkapitaal van de fietsproducent op. Deze grote voorraad helpt bij de Coronacrisis, zegt financieel topman Ruben Baldew in een telefonisch interview na publicatie van de jaarcijfers.

Accell meldde in de jaarrapportage dat de omzetgroei in de tweede jaarhelft inzakte. “Wij hadden vertraging met innovaties en te maken met een paar grote orders van klanten die minder groot waren dan verwacht. In het eerste halfjaar was de groei 9 procent, in de tweede helft een kleine 6 procent. Wij willen meer doen dan dat”, lichtte Baldew toe.

Voorraadopbouw en toename werkkapitaal
Door de voorraadopbouw nam het werkkapitaal sterk toe. Uitgaande van de gegevens die Accell erover gaf in het jaarverslag bedroeg de werkkapitaaltoename zo’n 70 miljoen euro. De netto schuld liep hierdoor ook op.

Baldew daarover: “Wat je normaal gesproken ziet is dat we in het eerste halfjaar een hogere winst maken dan in het tweede halfjaar, maar dat we in de eerste maanden wel meer voorraad en dus meer werkkapitaal opbouwen. Die loopt dan normaal gesproken later in het jaar weer terug. Op dit moment is onze voorraadpositie hoger dus nu is het streven om zo veel mogelijk te verkopen en een verbeterde kasstroom te realiseren.”

Voldoende ruimte in convenanten
Volgens de afspraken met kredietverschaffers gelden er drie eisen voor de financiële positie van Accell. Om te beginnen de term ‘loan leverage ratio’, de verhouding tussen bepaalde opgenomen bankleningen en de genormaliseerde operationele winst (ebitda). Deze mag maximaal 2,5 bedragen. Ten tweede moet de solvabiliteit boven de 25 procent blijven. Daarnaast is er een ‘borrowing reference’ van toepassing. Dit is een dynamische limiet op de werkkapitaalfinanciering.

Baldew stelde dat Accell voldoet aan deze zogenaamde convenanten. “Met de term loan leverage ratio  mogen we op 2,5 zitten en zaten we einde jaar op 1,4. Daar zit veel ruimte. Dat geldt ook voor de solvabiliteit.”

Geluk bij een ongeluk
De markt voor elektrische fietsen staat er nog steeds goed voor, zowel in Nederland als in omringende landen. Er is wel onzekerheid over de gevolgen van de Coronacrisis. In de jaarrapportage waarschuwde Accell daar ook al voor. “Mensen blijven fietsen, maar als straks echt hele regio’s op slot gaan kan dat mogelijk een grotere impact krijgen”, zei Baldew daarover.

Voor Accell zou de voorraadopbouw die heeft plaatsgevonden nu positief kunnen uitpakken, constateerde hij. “Die voorraad geeft ons wat buffer. Wij hebben hierdoor voorraden om eventuele leveringsproblemen op te vangen. Daarvoor moeten we onszelf niet op de borst kloppen, het is een geluk bij een ongeluk, maar het helpt wel.”

 



 




Gerelateerde artikelen