VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 maart 17:43

Winkelvastgoed is al enige tijd de gebeten hond op het Damrak. De grootscheepse maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zorgen voor nog hardere klappen.  

Door de lege winkelstraten zien winkeliers de bodem van de kas – die al vrij leeg was door concurrentie van webwinkels – snel in zicht komt. 

Als huurders massaal wegvallen, kunnen de vastgoedbazen mindere voorwaarden bedingen bij vervangende huurders, die alleen tegen flinke kortingen hun handtekening onder een contract zullen zetten.  Vooral voor Wereldhave dat al de meest onstabiele huurders, het minst attractieve vastgoed en de lage bezettingsgraden heeft, is dit risico het grootst. 

Dit zijn effecten die de toekomstige inkomsten en kasstromen negatief beïnvloeden. Het huidige kwartaal lijkt op het eerste gezicht nog veilig; huurders betalen onder normale omstandigheden vooruit. Voor onder andere Unibail-Rodamco-Westfield en Eurocommercial Properties kunnen we de invloed hoogstwaarschijnlijk wel terugzien in de resultaten van het huidige kwartaal. 

Omzet bepaald 
Dit komt omdat de huurpenningen die deze fondsen binnen hengelen voor een gedeelte gekoppeld is aan de omzet van de winkeliers. In goede tijden is dit prettig, want in hoogconjunctuur zorgt dit voor hogere inkomsten.  

Zo profiteerde Unibail afgelopen jaar fors van de verkoop van Tesla-auto’s. Het Amerikaanse bedrijf huurt showrooms van Unibail 

Nu zien we echter het lelijke gezicht van de inkomensafhankelijke component; de huurpenningen zullen direct, en mogelijk voor langere tijd, lager uitvallen, voor de meeste huurders tot aan het gegarandeerde niveau. Druk op de variabele inkomsten zou een van de redenen van Eurocommercial kunnen zijn om dit jaar nog niet over te stappen naar het eerder aangekondigde halfjaarlijks dividend.